Burgemeester Loon op Zand: ‘Maak er samen het beste van’

LOON OP ZAND - Burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand had bijna drie weken geleden als eerste burgemeester van Nederland te maken met de coronabesmetting. Een en later meer van haar inwoners bleek besmet. In een uitgebreide open brief aan haar inwoners staat ze deze woensdag stil bij wat er is gebeurd en bij wat nodig is.

Haar verhaal:
Beste inwoners van Loon op Zand,

Krap een maand geleden stond onze gemeente nog bol van de carnavalsspanning. Vrolijk gekleurde vlaggen en sjaals sierden onze gemeente en we keken met z’n allen uit naar de twee Kènderoptochten die carnaval 2020 officieel in zouden luiden. Een paar dagen na carnaval brak ook in Nederland het coronavirus uit. Nota bene in onze gemeente, wie had dat gedacht? Om eerlijk te zijn: ik niet.

Vanaf die donderdagavond waarop de GGD mij informeerde over de eerste positieve besmetting, is er behoorlijk veel gebeurd. Van algemene hygiënemaatregelen tot het dringende verzoek om thuis te werken tot het sluiten van restaurants, cafés en zelfs scholen. Ongekende maatregelen voor ons nuchtere land. Waarbij iedere keer weer de oproep gedaan wordt om goed voor elkaar te zorgen, maar zeker ook goed op jezelf te letten. Terecht natuurlijk, want zorgen voor een ander kan alleen als je zelf fit bent.

Dus zit er de komende weken niet veel anders op dan sociale contacten op een laag pitje te zetten, feestjes en partijen uit te stellen en een paar weken niet op bezoek bij ouders of grootouders. Waar mogelijk thuis te werken en ook de sportschool te vervangen door een ouderwets hardlooprondje in het lentezonnetje. Als je het snel leest, lijkt het allemaal nog best mee te vallen. En drie weken is ook nog wel te overzien.

Maar het is goed om ook stil te staan bij de mensen die ernstig ziek geworden zijn van dit virus en in het ziekenhuis liggen. Waar familie niet of nauwelijks op bezoek kan omdat er slechts één bezoeker per dag langs mag komen. En natuurlijk denk ik aan de mensen van wie dierbaren overleden zijn de afgelopen dagen. Maar ook aan iedereen die in de zorg werkt, geen dag vrij heeft en onafgebroken werkt om mensen beter te maken. Zonder hen zijn we nergens. Dank jullie wel!

Maar wellicht heeft u de komende weken ook wat extra tijd over om inwoners die minder zelfstandig zijn of juist een kwetsbare groep voor het virus vormen, te ondersteunen. Wat extra boodschappen meenemen, een kaartje of telefoontje om te laten weten dat aan hen gedacht wordt doen al gauw goed. Veel mooie initiatieven heb ik al voorbij zien komen. Kaartjes die bij de winkels liggen waarop je je telefoonnummer in kunt vullen zodat er een belletje gedaan kan worden. Scholieren en studenten die graag wat uurtjes op komen passen en ondernemers die extra service verlenen door bestellingen thuis te gaan bezorgen. Grote klasse!

Want samen gaan we hier echt wel doorheen komen. Dat hebben de afgelopen twee weken wel bewezen. Iedere keer als ik een van onze Loonse ‘patiënten’ belde, hoorde ik dat er familie en vrienden klaar stonden en buren via het raam de boodschappenlijstjes ophaalden. Prachtig! Ik wil jullie allen veel sterkte toewensen de komende weken. Maak er samen het beste van. Zorg goed voor elkaar en let op jezelf. Dan gaan we elkaar hopelijk in virusvrije tijden weer fysiek ontmoeten en de hand schudden. Ik kijk er naar uit!

Met warme groet,
Hanne van Aart
Burgemeester Loon op Zand

Deel dit bericht met je vrienden!