De HeusdenPas nog toegankelijker in 2016

HEUSDEN - De HeusdenPas wordt vanaf 1 januari a.s. nog toegankelijker voor inwoners die recht op de pas hebben. Iedereen waarvan bekend is dat hij in aanmerking komt voor de HeusdenPas krijgt deze voortaan automatisch toegestuurd. Het college van Heusden heeft dat dinsdag 17 november besloten. Ook hoeven houders van de HeusdenPas vanaf volgend jaar een hoog bedrag voor een abonnement of lidmaatschap niet meer zelf voor te schieten.

De gemeente zorgt ervoor dat het geld rechtstreeks naar bijvoorbeeld de sportvereniging of toneelclub wordt overgemaakt. Met deze maatregelen hoopt het college dat nog meer mensen gebruik van de HeusdenPas gaan maken. “We hebben gemerkt dat het voor sommigen toch een drempel is om zelf actie te ondernemen om een HeusdenPas te krijgen. Ook horen we van mensen dat het lastig is om een bedrag tijdelijk voor te schieten en dat ze daarom maar afzien van de HeusdenPas of het abonnement. Dat is jammer”, zegt wethouder Margo Mulder. “De pas is er voor iedereen met een laag inkomen en we moeten zorgen dat ook zoveel mogelijk mensen er gebruik van maken.”

De HeusdenPas is bedoeld voor mensen met een kleine beurs. Met de pas krijgen ze een bijdrage van € 150,00 per gezinslid voor een lidmaatschap of een abonnement. Ook kunnen ze tegen een flink gereduceerd tarief deelnemen aan bijvoorbeeld een korte cursus of zich abonneren op het Brabants Dagblad. Op dit moment hebben zo’n 750 huishoudens een HeusdenPas. Dit zijn voornamelijk mensen die een bijstandsuitkering hebben via Baanbrekers of die gebruik maken van de Voedselbank. In verband met privacyrichtlijnen moeten mensen toestemming geven om de pas toegestuurd te krijgen. Binnenkort ontvangen zij een brief van Baanbrekers of van de Voedselbank met de vraag of zij toestemming willen geven voor het doorgeven aan de gemeente dat zij een Heusdenpas krijgen toegestuurd.

Mensen die geen uitkering ontvangen en geen gebruik maken van de Voedselbank, maar wel een laag inkomen hebben, kunnen de HeusdenPas bij de gemeente aanvragen. Vanaf 1 januari a.s. kan dat alleen nog digitaal via www.heusden.nl. Mensen die niet over internet beschikken kunnen hiervoor naar de balie van het gemeentehuis komen, waar de aanvraag dan kan worden ingevoerd.