‘Dit is een verloren kermisjaar’

WAALWIJK – De Waalwijkse kermisman Ruud Dumoulin had zich zo verheugd op een nog enigszins fraai slot van het kermisseizoen. Het zal er alleen niet meer van komen, weet hij nu. “Het kost me geld om straks nog op een paar kermissen te staan.”

“De situatie doet ons verschrikkelijk veel pijn”, zei Ruud Dumoulin enige weken terug in een reportage op Langstraat Media. “De kermis is ons leven. We houden ervan om van hot naar her te trekken, overal in Nederland op pleinen en in straten te staan met onze attracties. Nu kunnen we niet anders dan thuis zitten. Dit is een drama.”

Niks verbeterd
Nu, bijna half juli, is zijn situatie nog niets verbeterd. Nog altijd zit de Waalwijkse kermisman en nieren zonder werk. “Slechts een handjevol kermissen is de laatste weken doorgegaan. Het gros van de kermissen is afgelast. Noodgedwongen zit ik daarom thuis.”

Dat doet hij samen met zijn vrouw Anne, met wie hij de afgelopen 25 jaar wekelijks van hot naar her trok met zijn attracties. Het frustreert hem dat hij zijn vak nog altijd niet kan uitoefenen. “De regering heeft de verantwoordelijkheid over het wel of niet doorgaan van kermissen bij de lokale politiek gelegd”, ervaart Dumoulin. “In de praktijk blijken wij, kermisexploitanten, niets aan die maatregel te hebben. De kermissen worden veelal afgelast. Neem Eindhoven. De exploitanten hebben daar gezorgd voor een kermisterrein dat corona-vriendelijk is. Toch zet de gemeente Eindhoven er een streep door. En zo gaat het bijna overal.”

Verloren jaar
Mogelijk kan Dumoulin in het najaar nog op enkele kermissen staan, zegt hij. “Maar goed beschouwd kost het me alleen maar geld wanneer ik dat doe. De verzekeringen en dat soort dingen meer verhouden zich niet tot de opbrengsten van die paar kermissen waarop we nog kunnen staan. Het is een verloren jaar. Hopelijk is het volgend jaar beter.”