Dongense Jos Elen veranderde de Nederlandse wielerwereld met eigen ploeg (video)

DONGEN - Jos Elen uit Dongen had een buitengewone liefde voor wielrennen en startte daarom met zijn bedrijf Elro Snacks een eigen ploeg. Daarmee knokte hij zich zo’n twintig jaar lang een weg door het internationale wielerpeloton. Net voor zijn dood vroeg auteur Gerrie Hulsing aan hem of hij een boek over zijn leven mocht schrijven en dat is nu uit.

“Ik ben er heel trots op”, zegt zoon Jos Elen jr. “Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar Hulsing was zo'n fan van Elro Snacks en Jos Elen, dat hij daar een boek over wilde schrijven. Heel mooi.” Het boek beschrijft het levensverhaal van Jos Elen en zijn rol als ploegleider. Ook staan er reacties van oud-wielrenners in die bij Elen reden.

Tekst gaat verder onder de foto.

De renners zijn Elen sr. dankbaar. Hij veranderde namelijk de Nederlandse wielerwereld: “Mijn vader gaf renners die net niet goed genoeg waren om bij een grote ploeg te komen een kans om door te breken bij de beroepsrenners”, vertelt zoon Jos Elen. “Daarmee lieten ze zien dat ze wel konden fietsen, maar dat er geen plaats voor ze was bij een grote ploeg.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Volgens Elen beschrijven de anekdotes van andere renners goed het karakter van zijn vader. “Een beetje chaotisch, maar wel heel lief.” In de onderstaande video legt Elen jr. uit waarom het boek zo bijzonder is en wat het voor hem betekent.

Het boek 'Jos Elen, klein van stuk groot van daden' is hier te bestellen.

Deel dit bericht met je vrienden!