Fout huishoudelijke hulp

WAALWIJK - Zeventien inwoners in Waalwijk krijgen voorlopig hun oude huishoudelijke hulp terug. De gemeente heeft dat besloten nadat de inwoners voor een tweede keer bezwaar maakten bij de bezwarencommissie. Volgens de commissie zit er een fout in de verordening waardoor de gemeente de besparing op de hulp juridisch niet kan onderbouwen.

In de verordening wordt de huishoudelijke hulp omschreven als ‘algemene voorziening’, terwijl dit ‘algemeen gebruikelijke voorziening’ moet zijn. De toevoeging van dat ene woord is een stok achter de deur: daardoor is de gemeente verplicht te kijken naar de individuele omstandigheden van de ontvanger van hulp. Ook de omschrijving wanneer inwoners recht hebben op bijzondere bijstand om de hulp te betalen, moet gedetailleerder. Volgens wethouder Ronald Bakker is de uitvoering van het beleid wel in orde.

De fout wordt naar verwachting in maart hersteld als de gemeenteraad stemt over de aangepaste verordening. Tot die tijd krijgen de zeventien bezwaarmakers de huishoudelijke hulp zoals ze gewend waren voordat de bezuinigingsmaatregel afgelopen mei werd ingevoerd. Bakker schat dat dit de gemeente maximaal 34.000 euro kost. Gevolgen voor de andere 900 ontvangers van de huishoudelijke hulp heeft dit volgens de gemeente niet. Doordat zij geen bezwaar maakten, gingen zij akkoord met het al ingezette beleid. Ook al zit er een fout in.

Bron: Brabants Dagblad

Deel dit bericht met je vrienden!