Horeca: ‘De gasten blijven massaal weg’

WAALWIJK - Ruim een week zijn de horecagelegenheden weer gedeeltelijk open. Maar van een toestroom van publiek is vooralsnog allesbehalve sprake. Tot teleurstelling van Hanny van Kessel, uitbater van De Moerse Hoeve en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Loon op Zand. “Die anderhalve meter-maatregel is funest.”

De start was nog wel zo veel belovend, maandag precies een week geleden. Eetgelegenheid De Moerse Hoeve in De Moer had haar deuren afgelopen maandag nog maar amper geopend of het publiek wist al in groten getale de weg te vinden naar het in de regio populaire etablissement.

Te stil
Het bleek echter een eenmalige opleving. Daarna bleef het behoorlijk stil in het restaurant en op het aanpalende terras. Te stil, zegt Hanny van Kessel, uitbater van De Moerse Hoeve en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Loon op Zand. “We maken moeilijke tijden door, ja”, erkent Van Kessel. ,,Dat geldt niet alleen voor ons. Het geldt voor alle horecazaken. De gasten blijven massaal weg.”

Een eerder interview met een horeca-ondernemer

Het is pertinent niet zo dat niemand meer aan tafel zit in haar eet- en drinkgelegenheid in De Moer, benadrukt Van Kessel. Het is wel beduidend minder druk dan gewoonlijk in deze periode. Van Kessel: “In het pre-coronatijdperk zat het dagelijks vol met bezoekers. Mensen die terugkwamen van De Efteling bijvoorbeeld. Dagjesmensen ook. En heel veel zakenlieden niet te vergeten. Dat soort mensen zijn grotendeels verdwenen. Pretparken zijn immers slechts mondjesmaat open en zakenlieden werken tegenwoordig veelal thuis. Gevolg: We zien amper nog een laptop op de tafels staan hier.”

Anderhalve meter het probleem
Hét probleem waar ze bij De Moerse Hoeve tegenaan lopen is de anderhalve meter-maatregel, die een acceptabele bedrijfsvoering volgens Van Kessel nagenoeg onmogelijk maakt. “Een jong gezinnetje mag met alle gezinsleden nog net met elkaar aan één tafeltje zitten, maar voor andere gasten geldt dat zij met allerlei obstakels te maken krijgen. Ter illustratie: een man en vrouw die elkaar net kennen en met elkaar uiteten willen, moeten volgens de voorschriften op ruime afstand van elkaar zitten. Je kunt je dus voorstellen dat zij liever thuis een etentje organiseren. En zo zijn er nóg tal van zaken waar de horecagelegenheden tegenaan lopen. De anderhalve meter-maatregel is in de horeca niet hanteerbaar. Die conclusie kunnen we wel trekken na de eerste week.”

Gezondheid voorop
Van Kessel onderstreept dat gezondheid te allen tijde voorop moet staan. Ze begrijpt dus ook dat de overheid voorzichtig is met het te nadrukkelijk loslaten van de corona-regelgeving. Wel doet de Brabantse uitbater een dringend beroep op de overheid. “We hopen van harte dat de overheid de subsidieregeling voor horecagelegenheden voor nog eens drie maanden doorzet. Zo niet, dan gaan heel veel ondernemingen ten onder. Op dit moment is het goed beschouwd nog niet rendabel om je zaak open te hebben.”

Verruiming
Per 1 juli mogen horecagelegenheden normaal gesproken weer meer gasten ontvangen: honderd in plaats van de dertig van nu. Toch is Van Kessel niet optimistisch over die verruiming. “Het probleem zit ‘m echt in die anderhalve meter-maatregel. En die houd je ook in die situatie. Er is geen stel dat een trouwerij wil organiseren wanneer gasten op die forse afstand van elkaar moeten blijven staan. En zo kan ik nog wel talloze voorbeelden opnoemen. Vandaar onze zorgen. Als het zo blijft, hebben we een groot probleem. Niet alleen wij, maar alle horecagelegenheden. Die anderhalve meter-maatregel is funest.”

Deel dit bericht met je vrienden!