Huisdier populair tegen eenzaamheid in lockdown

LANGSTRAAT - Het noodgedwongen advies om thuis te werken, de horeca dicht en maximaal drie mensen per dag op bezoek. Veel mensen missen in deze coronatijd gezelschap. De oplossing? Een huisdier, zo merken dierenasiel en dierenspeciaalzaak. Sommigen willen zelfs wel even een dier lenen.

De vraag naar huisdieren kwam al tijdens de eerste lockdown op gang, vertelt Ellen Goedhart van dierenasiel Waalwijk eo.: “Toen iedereen verplicht thuis moest werken, hadden mensen behoefte aan gezelschap".

Ook bij dierenspeciaalzaak De Leeuw in Dongen piekte de vraag naar huisdieren in maart. ''In het begin waren vooral knaagdieren heel populair, nu zijn dat vooral honden en katten”, zegt Hans de Leeuw van dierenspeciaalzaak. “Ook worden er meer hondenbrokken en kattenvoer verkocht. Je merkt het aan allerlei dingen.”

Toch knaagt er iets aan die enorme vraag naar huisdieren. Dierenwinkels merken dat veel mensen een huisdier kopen als impuls. Ze hebben niet altijd door dat ze het dier voor de rest van zijn/haar leven moeten verzorgen, stellen de dierenliefhebbers.

Ellen Goedhart houdt dit goed in de gaten. ''We kijken wel altijd goed naar waar het beestje precies terechtkomt. We hebben ook een man gehad die een hond voor een tijdje wilde lenen. Toen hebben wij wel duidelijk aangegeven dat dat niet zomaar kan. Je kunt niet een hond steeds weer bij iemand anders neerzetten.''

Hans de Leeuw herkent dat. ''Veel mensen die een konijn nemen, brengen die na een aantal maanden alweer terug naar het konijnenasiel. Daar zit het nu bomvol. Een dier is geen potje pindakaas. Als je een huisdier neemt, dan verzorg je het dier voor de rest van zijn/haar leven".