Uniek project in De Langstraat moet ondernemers helpen

LANGSTRAAT -De coronacrisis heeft een impact op de samenleving en ook de economie krijgt rake klappen. Een faillissementsgolf en een ontslaggolf lijken niet te voorkomen. In De Langstraat zetten het mobiliteitsteam zich in om ondernemers tegemoet te komen. In januari start de pilot en gaan ze concreet aan de slag met het ondersteunen van ondernemers, werknemers en ZZP’ers.

Mobiliteitsteam
Mobiliteitsteam De Langstraat is een netwerkorganisatie die contact legt met ondernemers en ZZP’ers. In plaats van een loket inrichten en te wachten op ondernemers die het team opzoeken, nemen ze zelf contact op en bieden ze ondersteuning aan.

Het team is opgebouwd uit eerste- en tweedelijns diensteverlening. In de eerste lijn werken een ‘generalist’ en een ‘ZZP-coach’. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor de groepen die we ondersteunen. Deze professionals schakelen naar behoefte partners uit de tweede lijn in.

Het mobiliteitsteam schakelt een generalist in (iemand die niet in onderwerp gespecialiseerd is), zodat deze persoon ondernemers met personeel die actief zijn in sectoren die getroffen zijn door de coronamaatregelen.

Er wordt gevraagd aan de ondernemer hoe het bedrijf ervoor staat, wat de toekomstverwachting is en welke gevolgen er voor het personeel te verwachten zijn. Zo brengen we knelpunten in beeld. Afhankelijk van de antwoorden schakelt de generalist één of meer partners van het mobiliteitsteam in. Dit worden de coaches.

Coaches
De coach neemt contact op met zelfstandigen, die een aanvraag hebben ingediend voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Samen formuleren we een passend en succesvol toekomstperspectief. Dit ‘Plan B’ moet hen zo snel mogelijk onafhankelijk maken van de Tozo-uitkering. Het plan is om de  ZZP’ers bij te staan en laten hen de juiste stappen zetten.

Trotse wethouder
Wethouder Ronald Bakker trekt de kar: “Voordat ik wethouder werd ben ik jarenlang ondernemer geweest. Dit helpt mij om zaken pragmatisch en creatief aan te pakken. In deze coronatijd wordt niet alleen van de ondernemers, maar ook van de overheid een creatieve houding gevraagd. Met deze aanpak laten wij ons als Langstraat-gemeenten van onze meest ondernemende kant zien.

We hebben als één van de eerste regio’s in Nederland een operationeel mobiliteitsteam. Samen gaan we ondernemers, werknemers en ZZP’ers in de knel bereiken, ondersteunen en door deze moeilijke tijd heen helpen. Ondernemend uit de crisis!

 

Deel dit bericht met je vrienden!