Waalwijk wil voorkomen dat jongeren schulden krijgen: ‘Gevolgen kunnen heftig zijn’

WAALWIJK- Uit onderzoek blijkt dat er steeds meer jongeren een flinke schuld hebben. In de gemeente Waalwijk zijn er in 2021 meerdere signalen binnengekomen dat er flink wat jongeren zijn met financiële problemen. Om die jongeren te helpen, heeft de gemeente Waalwijk een plan bedacht. Sinds kort stuurt de gemeente naar iedere inwoner, die op de korte termijn 18 jaar wordt, een pakket.

In dat pakket zit een whiteboard en twee brieven, waar informatie in staat over hoe je geldproblemen kunt voorkomen. Een van die brieven is een lijst waarop jongeren al hun uitgaven in kunnen vullen. Op die manier hebben de jongeren een overzicht van wat ze allemaal uitgeven en hebben ze iets meer overzicht van waar het geld allemaal naartoe gaat.

Oorzaak geldproblemen jongeren
Geldproblemen bij jongeren kunnen door verschillende situaties ontstaan. Ouders kunnen bijvoorbeeld altijd alles voor hun kind betalen, waardoor het kind later zelf niet zo goed weet hoe het met geld om moet gaan. Vaak geven de kinderen dan te veel geld uit en sparen ze te weinig waardoor ze op latere leeftijd in de problemen komen.

Monique van der Werf (preventiecoach schuldhulpverlening) vindt het daarom belangrijk dat iedereen zo'n pakket krijgt. "We willen jongeren duidelijk maken welke financiële verantwoordelijkheden ze krijgen als ze 18 zijn. Dat is belangrijk, want dat gaat niet altijd even goed. En dat kan heftige gevolgen hebben."

Hulp
Het doel van het pakketje is dus om te voorkomen dat jongeren in financiële problemen komen. Kübra Gürsoy (maatschappelijk ondersteuner jeugdhulp jongeren) weet als geen ander wat er gebeurt als er te laat wordt ingegrepen. "Vaak steken jongeren hun kop in het zand en durven ze niet over hun schulden te praten. Gürsoy komt ook met een heftig voorbeeld.

"Er was laatst een jongen in Waalwijk komen wonen met zijn vriendin. Hij had veel schulden en ik kwam even langs om te kijken of ik hem kon helpen. Op het moment dat ik bij zijn huis aankwam, was alles dicht en deed niemand open. Later ben ik nog een paar keer langs geweest en uiteindelijk deed zijn vriendin open. Die vertelde mij dat haar vriend depressief op bed lag, vanwege zijn extreme schulden. Dan schrik je toch wel even", zegt Gürsoy.

Zowel Gürsoy als Van der Werf geven wel duidelijk aan dat jongeren naar hen toe moeten komen, omdat zij niet altijd zicht hebben op de problemen. "Het is in principe niet het probleem van de gemeente Waalwijk. Het is beter om, hoe moeilijk het ook is, zelf naar ons toe te komen, voordat een deurwaarder bij je op de stoep staat", zegt Van der Werf. "Wij gaan dus niet als een hondje achter de desbetreffende jongeren aan."

Nieuwe ideeën voor hulp
De gemeente Waalwijk zet vol in om jongeren te helpen en komen zelfs (naast het pakketje) met een escaperoom. "De escaperoom kun je doen met acht personen", geeft Van der Werf aan. Hoe de escaperoom er precies uit komt te zien, is nog niet helemaal duidelijk. Van der Werf geeft wel aan dat ze er een aantal jongeren goed mee kunnen helpen. De escaperoom zou in maart 2022 voor het eerst kunnen worden gebruikt

Deel dit bericht met je vrienden!