Zengevoel en efficiëntie door opgeruimde werkplekken

WAALWIJK – Hoewel er wordt gewerkt met een zogenoemd dynamisch magazijn, is het verre van een chaos bij Docdata Fulfilment in Waalwijk. Integendeel, de gangen, schappen en stellingen zien er spic en span uit. Dit kan mede op het conto worden geschreven van de werkplekopruimers die via Baanbrekers aan de slag zijn gegaan. De samenwerking tussen Docdata, Baanbrekers en StartPeople wordt wat dit betreft steeds inniger. Om dit te onderstrepen, ontving managing director Jack Heijkans van Docdata, op donderdag 15 oktober jl. de Talent2Work-partnerplaquette uit handen van Baanbrekersbestuurder en wethouder Ronald Bakker.

“Het werkt niet prettig als het niet schoon is”, vertelt de managing director van Docdata. “Opgeruimde werkplekken, looppaden en magazijnen zijn voor iedere organisatie belangrijk. Maar voor ons zijn ze nog een stuk belangrijker. Bij Docdata werken we wat dit betreft volgens het zogenoemde 5S-systeem. Bij deze van origine Japanse aanpak draait het om orde en netheid. Het is een continu streven naar een opgeruimde, goed georganiseerde en overzichtelijke werkplek. Dit bereik je door te sorteren, te schikken, schoon te maken, te standaardiseren en te systematiseren.”

Dubbel voordeel
Opgeruimde werkplekken en magazijnen zorgen voor een soort van zen-gevoel. “Hierdoor kunnen wij snel en efficiënt werken. Tegelijkertijd is het zo dat een opgeruimde werkomgeving zorgt voor het vergroten van de veiligheid op de werkplek. Dat is dubbel voordeel dus. Daarom tref je bij ons geen stukken karton, kapotte dozen, papiertjes, plakbandresten en gebruikte plastic folie aan.”

Voorheen was het opruimen een taak van de reguliere krachten van Docdata. “Onze orderpickers deden het er gewoon bij. Omdat we het echter steeds drukker krijgen, gingen we nadenken hoe we het anders zouden kunnen oplossen. Hierbij wilden we nadrukkelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven.” Het contact tussen Baanbrekers, de publieke onderneming voor werk en inkomen van de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk, en Docdata werd gelegd en samen met de in-company uitzendorganisatie StartPeople werden de mogelijkheden besproken.

Eigen inkomen verdienen
“Door het samenvoegen van de opruimwerkzaamheden kunnen de orderpickers zich helemaal concentreren op hun taak”, legt Marion van Limpt, directeur van Baanbrekers uit. “Tegelijkertijd ontstaan er zo banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De talenten die op deze banen aan de slag gaan, horen er weer helemaal bij. Ze komen niet in de uitkering of zijn uit de uitkering en verdienen hun eigen inkomen.” De talenten van Baanbrekers zijn nu nog in dienst van StartPeople. “Het is onze standaardprocedure om nieuwe medewerkers eerst een jaar via het uitzendbureau bij ons actief te hebben”, licht de managing director van Docdata toe. “Als het allemaal klikt, volgt na dat jaar een vast contract.”

Wie bij Docdata aan de slag gaat als werkplekopruimer merkt al snel dat er veel mogelijkheden zijn. “Laat maar eens zien wat voor talent je in je mars hebt. Dan kun je bij ons steeds verder komen”, vertelt Jack Heijkans van Docdata. “Wij stimuleren de interne mobiliteit van onze medewerkers. Er zijn hier kansen genoeg om verderop te komen.” Dit sluit mooi aan bij het streven van Baanbrekers. “Wij willen talenten aan de slag helpen en zelfredzaam maken”, legt de Baanbrekersdirecteur uit. “Werkgevers zoals Docdata zijn hierbij van groot belang. Docdata werkt graag mee aan instroom en doorstroom naar werk. De werkplekopruimbanen zijn wat dit betreft ideale plekken om mee te beginnen.”

Bijzondere sollicitatieprocedure
De sollicitatieprocedure die voor de werkplekopruimers van Docdata wordt gevolgd, is best bijzonder te noemen. Er komen geen brief of CV aan te pas. “De kandidaten worden door de werkmakelaars en matchers van Baanbrekers goed voorbereid op wat ze te wachten staat”, gaat Marion van Limpt verder. “Daarna gaan zij op een Talent2Workrondleiding bij Docdata. Speeddates ronden de procedure af. Dan wordt gekeken of er een klik is. Vanuit Baanbrekers wordt hierbij goed gelet op zaken zoals presentatie, werkhouding en persoonlijke verzorging.”

Tot op heden zijn er door de samenwerking tussen Docdata, Baanbrekers en StartPeople al zeventien personen aan de slag gegaan. Dit aantal kan toenemen, want op donderdag 15 oktober jl. was er weer een Talent2Workrondleiding met nieuwe werkzoekende talenten. “Het is telkens een heel diverse doelgroep. Van personen die echt langdurig aan de kant hebben gestaan tot talenten die zich net aan de poort bij Baanbrekers hebben gemeld. De talenten die tot op heden aan de slag zijn gegaan, werken als werkplekopruimer en aan de inpaklijnen bij Docdata.” Hoewel ze uit de uitkering zijn, worden de kandidaten nog wel begeleid door Baanbrekers. “Er is zeer regelmatig overleg. Verder zorgen wij voor coaching van de kandidaten en voor de verzuimbegeleiding.”

Deel dit bericht met je vrienden!