Bruto jaarinkomen voor de koop van woning ontzettend hoog

DE LANGSTRAAT - De gemiddelde prijs van een koopwoning in Nederland lag aan het einde van 2023 op 452.000 euro. Dit is een stijging van 2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, blijkt uit cijfers van woningmarktdatabureau Calcasa. De prijzen zijn voor het tweede opeenvolgende kwartaal gestegen.

Vanaf 1 januari 2024 zijn er veranderingen doorgevoerd in de leennormen voor hypotheken. Ondanks deze normen is er ruim 95.000 euro nodig voor de koop van een gemiddelde woning in Nederland. De verschillen tussen de gemeentes zijn opvallend.

Verschillen per gemeente

Gemeente Heusden is bovengemiddeld duur in vergelijking met de rest van de gemeenten. Ze staan op de negentiende plaats in de provincie Noord-Brabant. Voor de koop van een woning in de gemeente, moet er een bruto jaarinkomen van minimaal 97.000 euro beschikbaar zijn.

Ook de gemeente Loon op Zand heeft een relatief hoge prijs. Hier moet het bruto jaarinkomen minimaal 95.000 euro bedragen. Loon op Zand staat op de 28e plaats ten opzichte met de rest van Noord-Brabant.

Bij Gemeente Waalwijk en Dongen liggen de bedragen een stuk lager. Het bruto jaarinkomen in Waalwijk wat nodig is voor de koop van een woning, ligt op 87.000 euro. In de gemeente Dongen is dit 86.000 euro. Hiermee staan ze ten opzichte van andere gemeente in Noord-Brabant op plek 42 en 45.

Deel dit bericht met je vrienden!