Doellijntechnologie nekt Nederlands Elftal tegen Duitsland

FRANKFURT - Het Nederlands Elftal heeft haar korte oefencampagne in aanloop naar het EK verliezend afgesloten. In en tegen Duitsland werd er door een curieuze goal met 2-1 verloren.

Vroege voorsprong
De wedstrijd begon veelbelovend voor Oranje. PSV'er Joey Veerman opende namelijk met een fraaie goal de score in Frankfurt. De Duitsers trokken die achterstand relatief snel weer recht, na een wonderschone treffer van linksachter Maximilian Mittelstädt. De eerste helft was na de gelijkmaker voor de gastheer, die de verdediging van Oranje af en toe te kijk zette alsof het amateurs waren. Nederland kreeg nog wel een aantal mogelijkheden in de omschakeling, maar profiteerde daar niet van. De Duitsers deden ook niks meer met hun kansen, en zodoende gingen beide ploegen aan de thee met een 1-1 gelijke stand.

Millimeterwerk geeft doorslag
Oranje startte de tweede helft prima. Het eerste kwartier was duidelijk voor Oranje en er werden ook kansen gecreëerd, die onbenut werden gelaten door Reijnders en Depay. Vanaf het uur begon Koeman te wisselen, en was er ruimte voor een debuut. Quinten Timber mocht zijn eerste minuten gaan maken in het Nederlandse shirt. Ook Marten de Roon, Cody Gakpo en Wout Weghorst kregen minuten van de bondscoach. Vanaf die wissels was het hangen en wurgen geblazen voor Nederland. Doelman Verbruggen hield het team met een aantal knappe saves op de been, maar moest uiteindelijk een curieuze 2-1 slikken. Spits Fullkrug kreeg de bal na een hoekschop op zijn schouder en leek net op de lijn gekeerd te worden door Verbruggen. De doellijntechnologie constateerde echter wat anders en het doelpunt werd gegeven. Uit herhalingen was te zien dat het ging om millimeterwerk. In de absolute slotfase kreeg Weghorst nog een goede kans op de gelijkmaker, maar hij schoot recht op Ter Stegen af.

Wie vielen op?
Het was voor Koeman weer een mooie kans om te kijken wie hij eventueel wel of niet mee kan nemen naar het EK. Waar Reijnders tegen Schotland nog de sterren van de hemel speelde, viel de AC-Milan middenvelder tegen de Duitsers tegen. Op het middenveld stond een degelijk PSV-blok. Veerman maakte zijn eerste in Oranje, en Jerdy Schouten was onopvallend goed, met een aantal sterke ballen vooruit en cruciale onderscheppingen. Ook Donyell Malen gaf de Duitse verdediging hoofdpijn met zijn snelheid en loopacties. Achterin was er een basisplaats voor Daley Blind, maar hij had het zeer lastig en kwam regelmatig tekort. Aan de andere kant had ook Denzel Dumfries een onopvallende eerste helft en kwam hij nauwelijks in het spel voor. Over de keeperspositie heeft Koeman wat te kiezen, want zowel Flekken als Verbruggen maakten indruk.

De bondscoach begon natuurlijk wat gehavend aan de duels met Schotland en Duitsland, na het afhaken van onder andere Hartman, Brobbey, Koopmeiners en Frenkie de Jong. Ook Jurrien Timber kampt al langer met een blessure.

Poule bekend
Nederland weet in ieder geval van wie het aankomende zomer moet winnen om de knock-out fase te halen. Frankrijk en Oostenrijk waren al bekend en daar heeft Polen zich ook nog bijgevoegd. Nederland opent het toernooi tegen de Polen en sluit de groepsfase af tegen Oostenrijk. Frankrijk is dus de tweede tegenstander.