EK voetbal 2024: deze knopen moet Koeman nog doorhakken

DE LANGSTRAAT - Het langverwachte EK voetbal in Duitsland gaat bijna van start. Over iets meer dan een week, op 14 juni, trapt gastland Duitsland het toernooi af. Nederland speelt haar eerste wedstrijd op zondag 16 juni, tegen Polen. Voordat de scheidsrechter fluit voor de start van de wedstrijd, moet Koeman nog een aantal knopen doorhakken.

Canada en IJsland 
De bondscoach gaf in een persconferentie aan dat hij de oefenwedstrijden wil gebruiken om de keuzes definitief te maken. Per linie heeft de bondscoach nogal wat te kiezen, en daar zijn de wedstrijden tegen Canada (6 juni) en IJsland (10 juni) ideaal voor. Canada en IJsland zijn normaliter tegenstanders die prima weerstand kunnen bieden, dus dat is een goede krachtmeting voor Koeman en de zijne. Bij één linie heeft de bondscoach de keuze al gemaakt.

Keepers 
Koeman gaf tijdens een eerdere persconferentie aan dat degene die de oefenwedstrijden keept, ook eerste keeper is op het EK. Doelman Bart Verbruggen schoof aan tijdens de persconferentie en dat kon maar één ding betekenen: De 21-jarige doelman van Brighton & Hove Albion is eerste keeper tijdens het EK. Bondscoach Koeman bevestigde dat. Mark Flekken (Brentford) is tweede keeper en Justin Bijlow (Feyenoord) is derde keeper. Die twee kunnen nog wisselen, afhankelijk van hoe ze trainen.

Verdediging 
In de linie voor de keepers kan de trainer kiezen uit een hoop smaken. Zo heeft hij op de rechtsachterpositie twee concrete opties: Dumfries en Frimpong. Eerstgenoemde heeft zijn waarde bewezen in het Nederlands Elftal en zal nog een hoop krediet hebben bij Koeman. Echter mag Frimpong niet zomaar naar de bank worden verwezen. Hij draaide bij wonderploeg Bayer Leverkusen een weergaloos seizoen, waar hij als 'wingback' betrokken was bij maar liefst 26 goals. Dit was echter in een ander systeem dan dat Koeman voor ogen heeft en tijdens zijn basisdebuut tegen Schotland, eerder dit jaar, speelde Frimpong onwennig.

Centraal achterin staat de positie van aanvoerder Virgil van Dijk buiten kijf. Naast hem zijn er aantal serieuze kandidaten, zoals: Matthijs de Ligt (Bayern Munchen), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) en Nathan Ake (Manchester City). Laatstgenoemde is echter vooral kandidaat voor de linksachter positie, maar kan ook uit de voeten als centrale verdediger. Aannemelijk is dat Koeman voor zekerheid kiest, en dus De Ligt laat starten tegen Polen. Echter zal Van de Ven minuten gaan maken in de oefenwedstrijden, en als hij daar een onuitwisbare indruk achterlaat, is hij serieus kandidaat om te starten. Ook is Lutsharel Geertruida mee. Hij stond in voorgaande wedstrijden regelmatig in de basis, maar lijkt voor nu genoegen te moeten nemen met een plek op de bank. Dit geldt ook voor Stefan de Vrij.

Linksachter heeft Koeman twee concrete opties. Daley Blind, die een fantastisch jaar heeft beleefd met stuntploeg Girona en Nathan Ake. De speler van Manchester City lijkt de voorkeur momenteel te genieten, omdat er voor hem waarschijnlijk geen plek is in het centrum. Tevens heeft hij het hele jaar bij de Engelse kampioen op die positie gespeeld. Van de Ven speelde tijdens de slotfase van de Premier League ook een aantal wedstrijden op de linksachter positie en deed het daar naar behoren.

Middenveld 
Het middenveld is misschien wel de meest besproken linie tot nu toe. Daar is namelijk nog helemaal niemand zeker van een basisplek. Degene die dat normaal gesproken wel is - Frenkie de Jong - is namelijk nog niet wedstrijdfit. Er zijn veel gegadigden om zijn plek te veroveren. Zo kan Koeman kiezen voor het PSV-blok, met Joey Veerman en Jerdy Schouten. Zij waren de motor van het Eindhovense succes dit jaar en zijn een geoliede tandem gebleken. Tijani Reinders is ook een serieuze kandidaat. Hij werkte afgelopen jaar zijn debuutseizoen bij AC Milan af en veroverde al van sommige Milanezen de harten. Op de nummer tien positie heeft Koeman ook een aantal opties. Zo is Xavi Simons van origine nog steeds een aanvallende middenvelder, maar kan Koeman ook kiezen voor de ervaring van Georgino Wijnaldum. Zijn selectie kwam Koeman op veel kritiek te staan, maar de geboren Zaandammer heeft nog altijd veel vertrouwen in Wijnaldum. Koeman beschikt ook nog over Teun Koopmeiners en Ryan Gravenberch.

Aanval
De aanvalsleider dit EK moet Memphis Depay worden. De transfervrije spits is nog niet voor de volle honderd procent fit, maar moet in een van de oefenwedstrijden wel negentig minuten maken. Hij is de onbetwiste beoogd spits op het EK. Op de flanken heeft de coach weer genoeg te kiezen. Zo kunnen op de linksbuiten positie alleen al drie spelers uit de voeten: Cody Gakpo (Liverpool) Xavi Simons (RB Leipzig) en Steven Bergwijn (Ajax). Afgaand op de laatste interlands heeft Gakpo daar de voorkeur. Hij heeft met zijn indraaiende voorzet en zijn harde schot specifieke kwaliteiten. Simons speelde onder Koeman vooral als rechtsbuiten. Van Bergwijn hadden veel mensen verwacht dat hij zou afvallen, maar de trainer denkt dat hij de Ajax-aanvoerder op tijd in vorm krijgt. Hij erkende echter ook dat Bergwijn een zwak jaar achter de rug heeft, maar de 61-jarige oefenmeester waagt de gok dus alsnog.

Achter Memphis heeft Koeman twee spitsen achter de hand. Wout Weghorst is een bewezen stormram gebleken en kan doelpunten maken op momenten dat Oranje er niet meer uitkomt. Ook Brian Brobbey is mee. Hij was een lichtpuntje in een historisch slecht Ajax-jaar en zal ook zijn minuten gaan maken tijdens oefenwedstrijden. Donyell Malen lijkt hoofdkandidaat voor de rechtsbuitenpositie. Hij werkte een sterk seizoen af in Dortmund, waar hij zelfs de Champions League finale haalde. Zoals gezegd speelde Simons daar in het oranje ook regelmatig, maar Malen lijkt een zekerheid.

Koeman zelf gaf aan dat het in de oefenwedstrijden redelijk duidelijk zal worden wie de voorkeur genieten. Om 20.45 uur zal Nederland in De Kuip aftrappen tegen Canada. Tegen IJsland, vier dagen later, gaat de bal op hetzelfde tijdstip rollen. Het is nog tien dagen tot het EK voor Nederland begint.