Fietshelm niet verplicht: Inwoners Langstraat vinden het wel verstandig

DE LANGSTRAAT - Het gebruik van een fietshelm op elektrische fietsen is in Nederland niet verplicht, terwijl Nederlanders dit een belangrijk beschermmiddel vinden. Ruim vier op de tien Nederlanders van achttien jaar en ouder bezitten minstens één elektrische fiets, elektrische scooter of licht elektrisch voertuig. Dit blijkt uit cijfers van het marktonderzoeksbureau Multiscope. In totaal zijn dit 6,7 miljoen Nederlanders.

Uit onderzoek van Independer blijkt dat drie op de vier Nederlanders het gebruik van een fietshelm momenteel verstandig vinden. Een op de drie fietsers wilt dat hoofdbescherming een verplichting wordt. Inwoners van de Langstraat geven zelf aan het belang in te zien van hoofdbescherming voor op een elektrische fiets. Ze geven aan dat het dragen van een fietshelm verstandig en noodzakelijk is. "Het dragen van een helm (op een fiets, red.) met een motor of een ondersteunende hulp motor moet per direct verplicht gemaakt worden", laat iemand op Facebook weten aan Langstraat Media.

Letsel
In 2023 zijn er 270 fietsers om het leven gekomen door een ongeluk. Minimaal veertig procent van deze slachtoffers reed op een elektrische fiets. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens Veilig Verkeer Nederland verkleint het dragen van een fietshelm de kans van ernstig letsel bij een ongeluk tot zestig procent. Fietsers met helm, hebben zeventig procent minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel.