WAALWIJK - Het Rijk dreigt vanaf 2026 veel minder geld over te maken naar gemeenten. Als de gemeente Waalwijk niet snel reageert, dreigt er een tekort van 4,2 miljoen euro in 2028. De gemeente Waalwijk is aan het inventariseren naar 'ombuigingsmogelijkheden'.
"We zien voldoende kansen om
de begroting sluitend te houden"
Ombuigingsmogelijkheden zijn voorstellen die de gemeente kunnen helpen bij het oplossen van het begrotingstekort. In de zomermaanden heeft de gemeente de eerste inventarisatie gemaakt. De gemeente Waalwijk is positief over de ontwikkelingen: "Het college ziet voldoende kansen om de begroting sluitend te houden." De gemeente heeft ook al een aantal zaken besproken, waar niet op bezuinigd gaat worden. Het gaat dan bijvoorbeeld over het sluiten van een zwembad of bibliotheek. Wel zijn ze nu aan het kijken naar bezuinigen, waar de buurtbewoners zou min mogelijk van merken. Alle ombuigingsmogelijkheden worden volgens de gemeente volledig gedeeld en besproken met de gemeenteraad. Op basis daarvan worden de voorstellen onderzocht en worden de gevolgen duidelijk. De besluitvorming hiervan gaat plaatsvinden bij de kadernota in 2026.
"We zien weinig
reden voor optimisme"
Ook heeft de gemeente Waalwijk kennis genomen van het regeerprogramma, dat vrijdag 13 september gepresenteerd is door het kabinet onder leiding van Dick Schoof. De gemeente ziet weinig reden voor optimisme: "Hoewel de rijksoverheid aangeeft dat ze zich bewust zijn van de ongelijkheid tussen de taken en het geld voor de gemeenten, ziet de gemeente dit niet terug in de periodieke circulaires van het gemeentefonds." Hiermee doelen zij op de financiën en het geld dat de gemeente mogelijk mis gaat lopen.
"We willen inzetten op
grote maatschappelijke opgaven"
De gemeente Waalwijk heeft veel uitdagingen in de toekomst, waar de gemeente graag aan wilt werken. "We willen blijven inzetten op grote maatschappelijke opgaven. Hierbij kan je denken aan de bouw van woningen, met name door te verstedelijken (binnenstedelijk bouwen) en de gebiedsontwikkeling bij de Els. Ook gaan we inzetten op een verbeterde mobiliteit, waarnaar we kunnen kijken naar een verbetering van het OV. Ook willen we werken aan de transformatie van het sociaal domein."
De eerste stappen zijn al gezet door de gemeente Waalwijk, vooral omtrent het bouwen van woningen. Zo kijkt de gemeente naar het braakliggende terrein bij de Tilburgseweg. Hier zat vroeger het bedrijf Groenrijk. Hier zouden in de toekomst 200 a 300 flexwoningen moeten komen. Wanneer deze woningen er komen is nog niet bekend: ''Dit zijn tijdrovende procedures''. Er heerst nog een forse discussie omtrent deze flexwoningen, zo heeft de partij Samen Waalwijk een rits aan schriftelijke vragen gesteld aan het college. Zo uitten ze vooral kritiek op de manier van communicatie: ''De gemeenteraad moet eerder geïnformeerd worden over de gang van zaken.''
De toekomst moet uitwijzen hoe de gemeente omgaat met de bezuinigen en de opgaven waar ze voor staan.