Nederland moet laatste strohalm pakken in uitzwaaiwedstrijd

DE LANGSTRAAT/ROTTERDAM - Het EK Voetbal in Duitsland komt met de dag dichterbij. Nog zes dagen en dan wacht Polen voor het Nederlands Elftal. Voordat de selectie afreist naar onze oosterburen, werken ze nog één wedstrijd af.

Goed gevoel
Het in oefenwedstrijden verrassende IJsland komt namelijk naar De Kuip. Verrassend zijn ze, omdat ze een aantal dagen eerder op bezoek bij topfavoriet Engeland met 0-1 wisten te winnen. IJsland doet zelf niet mee aan het EK-voetbal. Een oefenwedstrijd is normaliter niet van belang, maar om met een top gevoel naar Duitsland te reizen moet Nederland winnen. Zo zullen concurrenten Frankrijk en Engeland met een lichte kater richting hun trainingskamp reizen, zij wonnen namelijk niet.

Oranje wil de winst bewerkstelligen met een - waarschijnlijk - flink gemuteerd elftal. Tijdens de oefenwedstrijd tegen Canada, kregen veel spelers de kans om zich te laten zien. Spelers als Brobbey, Blind en Gravenberch zijn namelijk geen basisklanten tegen Polen, zo is de verwachting. Tegen IJsland gaat Koeman wat meer grote namen opstellen.

Verdediging
Zo begon tegen de Canadezen aanvoerder Van Dijk op de bank. Hij start tegen IJsland 'gewoon'. Ook kampioen van Engeland Nathan Ake zal een plekje in de basis krijgen. In de achterste linie zal er waarschijnlijk ook plaats zijn voor Denzel Dumfries. De opstomende back heeft met Jeremie Frimpong een gewaagde concurrent, en zal zich willen laten zien. Frimpong leverde een piekfijne assist en trof zelf het doel eenmaal tegen Canada. Lutsharel Geertuida deed het zeer naar behoren tegen Canada, en is wederom een geschikte basiskandidaat. Het ligt echter meer voor de hand om iemand op te stellen die nog geen minuten gemaakt heeft. Hierdoor lijkt Stefan de Vrij de laatste plek op te eisen in het stadion waar hij jarenlang zijn thuiswedstrijden heeft afgewerkt, toen hij nog Feyenoorder was. Doelman Verbruggen is zoals bekend de eerste keeper.

Voor de hand liggend middenveld
Het middenveld lijkt wat simpeler in te vullen. Koeman heeft sinds het weekend de beschikking over Koopmeiners en Reijnders. Eerstgenoemde had nog een late inhaalwedstrijd met zijn club af te werken, en Reijnders mocht met AC Milan nog even op een tripje naar Australië voor één oefenwedstrijd. Reijnders schoof eerder aan bij de persconferentie, en betekent vaak dat diegene een basisplaats heeft. Hij zal worden vergezeld door waarschijnlijk Europa League winnaar Koopmeiners en PSV'er Veerman.

Aanval
De enige veldspeler die zijn basisplaats waarschijnlijk behoudt, is Memphis Depay. Volgens Koeman moest hij in één van de twee oefenwedstrijden negentig minuten maken. Tegen Canada werd hij na een uur gewisseld. Voorin zal Memphis weer de spitspositie bezetten, nadat hij tegen de Noord-Amerikanen vanaf links in actie kwam. De spits, die deze zomer transfervrij is, zal naar waarschijnlijkheid worden geflankeerd door Cody Gakpo en Xavi Simons. Zij maakten allebei nul minuten tegen Canada.

Aftrap op 10 juni is om 20.45 uur. Na afloop wordt de selectie letterlijk uitgezwaaid door de aanwezige fans.