Nederland overtuigt allerminst en wacht pittige test tegen Duitsland

DE LANGSTRAAT - Nederland heeft in eigen huis tegen Schotland met 4-0 gewonnen. Op papier lijkt dat een klinkende zege, maar van een leien dakje ging het absoluut niet. AC Milan-middenvelder Tijani Reijnders nam het elftal bij de hand.

Stroeve eerste helft
Hij opende namelijk op schitterende wijze de score vlak voor rust. Dat was heel welkom voor de formatie van Koeman, want de eerste helft verliep zeer stroef. Zo werden er nauwelijks kansen gecreëerd, en hadden onder andere Wieffer, Frimpong en Simons het lastig. Zonder doelman Mark Flekken had het verloop van de wedstrijd wellicht heel anders eruit gezien. De Brentford-goalie redde katachtig op een Schotse kopbal van dichtbij, en hield Oranje daarmee op de been.

Tweede helft
In de tweede helft bracht Koeman een aantal verse krachten, die Nederland een boost gaven. Zo maakten Donyell Malen en Wout Weghorst een doelpunt, en assisteerde Joey Veerman de 3-0. Alle drie de spelers werden erin gewisseld. Ook Wijnaldum zette zichzelf in de tweede helft op het scorebord. Het resultaat zal een goed gevoel geven, wat ook geldt voor de tegenstander van dinsdag: Duitsland.

Pittige test
Zij wisten namelijk wel te overtuigen, tegen de topfavoriet voor het EK: Frankrijk. In Lyon werd het namelijk 0-2 voor de Duitsers. Het was een bijzondere wedstrijd, want het eerste doelpunt werd al na zeven seconden gemaakt, door Bayer Leverkusen-ster Florian Wirtz. Kai Havertz gaf de formatie van Nagelsmann in de tweede helft meer ademruimte, door de 0-2 snel in de tweede helft te maken.

Voor Oranje wacht dus een pittige test in Frankfurt. Koeman beschikt, buiten de al eerder afgehaakte spelers, over een relatief fitte selectie. Alleen Teun Koopmeiners zal de strijd met Duitsland niet meemaken, hij heeft een schouderblessure overgehouden aan het treffen met Schotland. Over de opstelling valt nog weinig te zeggen, wegens de vele opties die Koeman heeft. Wel is al zeker dat Bart Verbruggen het doel zal verdedigen.