Nieuwe Cruyff Court in Waalwijk gaat voor meer dan alleen voetbal

WAALWIJK – Goed nieuws voor sportliefhebbers in Waalwijk: de nieuwe Cruyff Court biedt ruimte voor meer dan alleen voetbal. Nicky Breddels, bestuurslid technische zaken van basketbalclub Langstraat Shooters, vertelt hoe dit veld een boost kan geven aan de basketbalsport in de regio.

Nieuwe Cruyff Court en de Langstraat Shooters
"Wij zijn een basketbalvereniging met vooral jeugdteams van jongens en vanaf komend seizoen zelfs een damesteam dat in de competitie speelt, wat goed is voor de vrouwentak van de sport", legt Breddels uit. "Ik ben verantwoordelijk voor de technische zaken binnen het bestuur. Dat betekent dat ik zorg voor onder andere de coaches, trainers en opleidingen. Onze club is ontstaan uit een fusie van WSC Basketbal en Stars uit Kaatsheuvel. Met spelers uit de hele regio vonden we de naam Langstraat Shooters passend."

"Ja zeker", zegt Breddels enthousiast, nadat we haar vragen of ze gehoord heeft van de nieuwe Cruyff Court. "We kijken hoe we de opening kunnen vormgeven met basketbal in de spotlight. We hebben hierover ook contact met Timon Klerx."

De populariteit van basketbal
Timon Klerx lijkt in Basketbal een soort groeiende trend te zien en biedt met de vernieuwde Cruyff Court kinderen ook de kans om te sporten die minder fan zijn van voetbal. Breddels ziet de populariteit van de sport ook steeds verder stijgen. "Absoluut. Onder de jeugdteams zien we een duidelijke groei. Vijf jaar geleden hadden we zes teams in de competitie, nu zijn het er elf. Dat lijkt misschien weinig, maar dit zijn wel vijftig extra jeugdspelers.'' De sportzaal die de Langstraat Shooters afhuurt raakt soms vol, dus denkt de club na over extra ruimte, al heeft dit voor nu weinig haast.'' We trainen nu al op vier dagen en hebben tegenwoordig ook twee rolstoelteams die in Sprang-Capelle trainen. De teams spelen in de eredivisie en eerste divisie, hierop zijn we heel trots."

Tijdens bijeenkomsten met andere clubbestuurders ziet Breddels dat basketbal overal in Nederland groeit. Sommige clubs hebben zelfs wachtlijsten, maar bij de Langstraat Shooters is het nog niet zo ver. ''Wij vinden dat iedereen moet kunnen sporten, dus zolang dat nog binnen onze macht ligt, blijft dat zo", vertelt Breddels. ''Vriendjes en familieleden van spelers melden zich ook aan. Voor het eerst hebben we weer een meidenteam, wat heel belangrijk is voor de vrouwentak. De samenwerking met Heroes Den Bosch die clinics geven aan onze jeugdspelers helpt ook enorm mee. Dat zo'n groot team in de regio ligt, draagt ook bij aan de populariteit."

Plannen opening Cruyff Court
"We willen de opening speciaal maken en basketbal onder de aandacht brengen. Veel mensen denken bij een Cruyff Court aan voetbal, maar we willen laten zien hoe leuk basketbal is. We bedenken verschillende ideeën om dit te realiseren", vertelt Breddels. Hoe de club dit gaat doen weet Breddels niet, maar wel vertelt ze dat het iets gaat zijn wat basketbal meteen een centraal punt van de Cruyff Court laat zijn. De nieuwe Cruyff Court in Waalwijk biedt dus volop kansen voor de Langstraat Shooters en de jeugd. Het belooft een plek te worden waar verschillende sporten, waaronder basketbal, centraal staan en waar jongeren heen kunnen om te sporten met vrienden.