RKC houdt zicht op rechtstreeks lijfsbehoud na remise in Rotterdam

ROTTERDAM/WAALWIJK - RKC Waalwijk heeft in een gelijk opgaande wedstrijd tegen Excelsior een puntje mee naar huis genomen. Gezien de uitslagen van omliggende clubs geen slecht resultaat per se, maar natuurlijk niet waarvoor ze naar Rotterdam waren afgereisd. Het eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Het was op voorhand voor RKC de ideale gelegenheid om plek zestien te verlaten. Excelsior is namelijk, in de strijd om direct lijfsbehoud, de grootste concurrent. Het gat bedroeg voor aanvang van de wedstrijd nul punten en dus kon RKC bij een overwinning over de Kralingers heen. Daar is het echter niet van gekomen en daarom is Excelsior, op een doelpunt verschil, de eerste ploeg die veilig is.

Op achterstand
In de eerste helft kregen beide ploegen genoeg kansen om de score te openen. Shawn Adewoye haalde namens de geel-blauwen een bal van de doellijn af en Van Gassel redde knap op een inzet van dichtbij, van spits David Min. Na een half uur spelen redde Vaessen met een katachtige reflex knap op een harde kopbal van Horemans. Een corner later was het echter wel raak voor Horemans, nadat Lelieveld lucht stond te dekken. De rechtsback kon na een goede voorzet van Driouech vogeltje vrij inkoppen en zodoende zette hij Excelsior op een 1-0 voorsprong.

Kwalitatieve impuls
De tweede helft ging ook weer gelijk op, maar het eerste deel van de tweede helft was voor Excelsior. De Waalwijkers overleefden een hachelijke situatie, waar Lelieveld zeer risicovol in kwam gegleden en een penalty tegen riskeerde. Na een korte VAR-check mocht er gewoon door gevoetbald worden. Na een uur voetballen bracht Fraser twee bewezen topspelers het veld in: aanvoerder Michiel Kramer en Mats Seuntjens. Laatstgenoemden bracht RKC een kwalitatieve impuls en tekende hoogstpersoonlijk, na een schitterende knal, voor de 1-1 stand. De slotfase golfde op en neer en bij beide ploegen sleep de vermoeidheid erin.

Voor RKC is er, zeker na het gelijke spel van Vitesse tegen Almere, nog steeds geen man overboord. Het gat naar onder blijft dus vijf punten. Het voordeel van Excelsior bedraagt zoals gezegd slechts een doelpunt. Voor de consorten van Fraser en co. liggen er kansen de komende weken. Qua programma heeft RKC op de concurrenten uit Arnhem en Rotterdam het voordeel. Vitesse is zo'n beetje door alle directe concurrenten heen en Excelsior krijgt Feyenoord, PSV en Ajax nog. Voor RKC liggen alleen de toppers in  Eindhoven en Alkmaar in het verschiet.

Volgende wedstrijd voor RKC is de wedstrijd thuis tegen Heerenveen, na de interlandperiode. De Friezen verloren in speelronde 26 nipt van Feyenoord.