Schaduw op openbare plaatsen: Loon op Zand heeft relatief veel schaduw

DE LANGSTRAAT - Nu de zomer van start is gegaan en de tempratuur stijgt, is er ook behoefte aan schaduw en verkoeling. In de gemeente Loon op Zand valt er relatief veel schaduw over gebouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Cobra Groeninzicht.

In de gemeente Loon op Zand valt er een schaduw over 68,6 procent van de openbare ruimte. Dit is van toepassing op 21 juni om half vier 's middags, het moment in het jaar waarop de schaduwen het kortst zijn en de zon het warmst is. De komende week zijn de schaduwen nog steeds erg kort. Voor deze meting is er onderscheid gemaakt tussen zogeheten 'groene- en grijze schaduw'. Met groene schaduw wordt alle schaduw afkomstig van bijvoorbeeld bomen bedoeld. In de gemeente Loon op zand is 67,5 procent van alle openbare ruimte groene schaduw. Gebouwen werpen ook schaduw, wat in Loon op Zand neerkomt op 1,2 procent van de openbare ruimte.

In Dongen, Heusden en Waalwijk ligt het percentage aan schaduw een stuk lager. In Dongen valt er een schaduw over 44,3 procent van de openbare ruimte. In Heusden ligt dit percentage op 43,3 procent. Hiervan is in Dongen 41,8 procent schaduw vanuit groen. In Heusden ligt dit percentage op 41,7 procent.

In Waalwijk heeft 29,8 procent van de openbare ruimte schaduw. Hiervan is 27,7 procent schaduw afkomstig vanuit groene schaduw en 2,2 procent vanuit schaduw door gebouwen.