Swiftie Fleur heeft haar van dichtbij gezien: ‘De teksten raken mij’

LOON OP ZAND / AMSTERDAM - Taylor Swift staat drie dagen achter elkaar in de Johan Cruijff ArenA met The Eras Tour. Fleur Schaareman (20) uit Loon op Zand is op 4 juli 2024 naar een van de concerten in Nederland geweest. “Het is hartstikke leuk om glitters op te doen.”

“Het was hartstikke gaaf. Alle visuals, de bewegende elementen in het podium die omhoog en omlaag gingen en de verschillende outfits. De show die zij en haar achtergronddansers hebben neergezet. Ik stond aan het eind van het podium, daar speelde ze haar akoestische set. Dat zijn suprise songs,” zegt Fleur. Ze had vip tickets, daardoor stond ze erg dichtbij. De kaartverkoop ging erg snel, waardoor er alleen nog vip plekken beschikbaar waren ter waarde van 280 euro. “Er zat wel veel in het vip pakket. Iedere bezoeker kreeg een armbandje met een lichtsensor, maar het pakket bestond uit een tas, vip keycord, pin, kaarten van iedere era en posters. Dat zat allemaal weer in doosjes. Bij de merchandise heb ik nog een tourshirt gehaald.”

Swiftie
“Het is onvoorstelbaar hoe ze het allemaal doet. De muziek die ze maakt en eigen records die ze verbreekt. Het nieuwe album heeft weer zulke mooie nummers. Het gaat alle kanten op, van indie naar popnummers en soms wat rock.” De tour heet The Eras Tour omdat Taylor Swift van elke album minstens één nummer speelt. Ook al duurde het concert drie uur en een kwartier, het was volgens Fleur zo voorbij. “Tijdens de show zelf was ik verrast. Het nummer My Tears Ricochet was een van mijn favorieten, dat speelde ze opeens op het podium recht voor ons. Maar als ik echt moet kiezen ga ik toch voor The Last Great American Dynasty.”

Vriendschapsarmbandjes
De concerten van Taylor Swift staan bekend om de friendship bracelets. De armbandjes geef je aan andere concertgangers en zo krijg je er zelf ook weer armbandjes bij. “De armbandjes hebben vaak de titel van een nummer of de naam van een album. Het album Midnight heeft een nummer waarin het gaat over friendship bracelets. Dat komt eigenlijk van de rave cultuur, daar doen ze dat ook en daar heet het Kandi. Zo is het ontstaan”, weet Fleur.

Kleurrijke outfits
De armbandjes zijn niet het enige wat de concerten van Taylor Swift typeert. De concertgangers gaan namelijk in de kleur van hun favoriete album naar het concert. Fleur had bijvoorbeeld een outfit aan die bij het album Lover past. “Ik had roze aan. Een roze rokje en wit topje met roze pailletten. Maar Folklore en Evermore zijn mijn favoriete albums, de songteksten raken mij echt. Ik ga in augustus naar het concert in Londen. Ik ben van plan om dan de groene jurk met zwierige armen na te maken. Dat is van het album folklore.” Fleur vindt het leuk om uit te pakken en iets geks aan te doen wat je normaal niet aan zou trekken. “Het is hartstikke leuk om glitters op te doen.”

Taylor gaat voor Nederlands oranje
De concertgangers zijn niet de enige die rekening houden met de kleur van de outfits. Ook Taylor Swift past haar kleding aan. “Tijdens een set was haar topje en één schoen oranje en bij de akoestische set had ze een oranje jurkje aan. Ze past zich aan het land aan. In Zweden had ze bijvoorbeeld geel en blauw aan. Een van de backgrounddansers zei in een lied ook ‘mij niet bellen’ en Taylor zei meerdere keren ‘dankjewel’.”