Topsporter Nadine Broersen stopt: “Gewoon moeilijke keuze, maar nodig”

DONGEN - Nadine Broersen maakte op 17 juni bekend te stoppen met topsport. De atlete behoorde tot de top van de atletiekwereld binnen de Meerkamp, maar een blessure heeft haar doen besluiten om de topsportcarrière te beëindigen. Broersen nam drie keer deel aan de Olympische spelen met een dertiende plaats als hoogste notering op de zevenkamp. Langstraat Media sprak met haar over het heden en de toekomst.

Wanneer was je er uit dat je wilde stoppen?
"Eigenlijk een paar weken geleden pas. Half mei was de laatste kans om me te plaatsen voor het EK en de Olympische Spelen. Toen ik die blessure opliep en duidelijk werd dat dit doel niet haalbaar was, was het voor mij klaar. Toen ik daadwerkelijk bekend maakte dat ik ging stoppen, besefte ik pas hoe mooi mijn carrière eigenlijk is geweest. Het was gewoon een moeilijke keuze, maar hij was nodig. Het doet me goed wat het voor mensen betekent heeft. Alleen nu is het gewoon goed geweest."

Wat voor reacties heb je gehad vanuit vrienden en familie?
"Er zijn mensen die het jammer vinden dat een blessure de reden is, maar de meeste begrijpen mijn keuze wel. Ik krijg voornamelijk veel hartverwarmende berichten binnen."

Hoe is het eigenlijk om als Dongenaar een internationaal bekende sporter te zijn?
"Ik ben er inmiddels aan gewend. Ik word altijd op een leuke manier aangesproken op de fiets of te voet. Soms zeggen ze iets moois en soms geven ze fijne reacties op een mooi stukje in het nieuws. Om eerlijk te zijn had ik helemaal in het begin van mijn carrière wel moeite met het bekend zijn."

Wat ga je nu doen met je tijd?
"Sowieso blijf ik betrokken bij de sport als coach. Zo zal ik als begeleider aanwezig zijn bij het NK Meerkamp. Bovendien ben ik opzoek naar werk voor mijn maatschappelijke carrière. Ik wil wel kijken of ik mijn ervaring kan gebruiken voor een baan in de sport. De richting sportmanagement lijkt me hierin wel interessant. Desondanks blijft het een zoektocht, waar ik op dit moment nog geen definitief antwoord op heb. Wel ga ik kijken hoe het nieuwe topsportcentrum in Breda geoptimaliseerd kan worden voor de atletiek, zodat het sportcentrum onderdak kan bieden aan meer talenten."

Tot slot: blijf je de atletiek volgen?
"Ik ga wel door met atletiek, maar stop dus met topsport. Ik heb nog geen idee of ik wedstrijden ga doen of alleen ga trainen en spelen. Ergens lijkt het me heel leuk om wedstrijden te spelen, maar ik weet niet of dit haalbaar is. Sowieso blijf ik coachen in de atletiek!"