TV Heusden wil twee nieuwe padelbanen bouwen: bewoners reageren gemixt

HEUSDEN - De populariteit van tennis en padel blijft toenemen. Uit cijfers van het KNLTB blijkt dat dit het vierde jaar op rij is dat het aantal leden voor padel en tennis bij KNLTB-verenigingen stijgt. Bewoners uit Oudheusden reageren gemengd op het plan om twee padelbanen te bouwen bij Tennisvereniging Heusden aan de Margrietstraat.

Tennisvereniging Heusden bezit vijf tennisvelden. Ze hebben nu het plan liggen om er ook twee padelbanen aan te leggen. De gemeente Heusden heeft hiervoor een vergunning verleend. Bij padel gebruiken spelers de glazen wanden van de baan, wat zorgt voor continu geluid. "We worden er gek van. Als die padelbaan komt, kan ik niet fatsoenlijk meer in mijn tuin zitten", vertelt een buurtbewoner.

Overdreven
Voor een bewoner aan de Margrietstraat is de maat vol. "Wij vinden het genoeg geweest, als die padelbaan er komt krijgen wij ons huis straks niet meer verkocht. We worden er stapelgek van. Er zou een wand komen om het geluid tegen te houden, maar daar heeft de tennisvereniging te weinig geld voor." Een andere buurtbewoner, en lid van de tennisvereniging, geeft aan de commotie overdreven te vinden en is juist vóór de komst van de padelbanen. "De komst van een padelbaan zorgt voor meer activiteiten voor de jeugd. Het is jammer dat zoiets verpest wordt door een klein groepje buurtbewoners. Het zou zonde zijn als de tennisvereniging hierdoor moet sluiten." Het merendeel van de bewoners aan de Margrietstraat vertelt geen moeite te hebben met de komst van de padelbanen. "Ik hoor de voetbal en de tennis ook al, dus ik heb er weinig moeite mee. Ze willen de banen bouwen op een manier dat er zo min mogelijk geluidsoverlast is." Tussen de locatie van de padelbanen en de woningen ligt nog een tennisveld.

Nieuwe locatie
Frank Slagmolen, voorzitter van Tennisvereniging Heusden, legt uit al een lange tijd met dit proces bezig te zijn. "Wij zijn vrij snel en regelmatig met de buurt gaan praten. De padelbanen zouden eerst veel dichter bij de huizen liggen, maar we hebben er nu voor gekozen om ze aan de kant van de weg te plaatsen. Zo liggen de banen zo ver mogelijk van de woonwijk af." Slagmolen legt uit dat ze een geluidsonderzoek hebben afgenomen. "Er is een rapport opgesteld met bepaalde richtlijnen. Op basis van deze richtlijnen is de nieuwe locatie gekozen."

Niet tegen geluidswand
Uit het rapport blijkt dat er geen geluidswand nodig is. Slagmolen legt uit dat de gemeente een vergunning heeft verleend, maar dat er in juli nog een hoorzitting is omdat bewoners bezwaar hebben ingediend. "Wij zijn niet tegen de komst van een geluidswand, maar het is een kostenkwestie. Als er uit de hoorzitting komt dat die geluidswand moet komen, zullen we moeten kijken hoe we hiermee omgaan." Slagmolen legt uit dat ze de wettelijke voorschriften en de handreiking 'padel en geluid' hebben gebruikt voor het akoestisch onderzoek. In deze handreiking worden afstanden genoemd tussen een padelbaan en de woonwijk. "Dit zijn geen vaste regels omdat dit afhankelijk is van omgevingsfactoren, de bestaande locatie, afstanden en ligging van de banen ten opzichte van de woningen. Wij liggen niet midden in een woonwijk maar aan de rand tegen een weg aan. Dit veroorzaakt minder geluidsoverlast dan een padelbaan die midden in een woonwijk ligt."