Wateroverlast in Kaatsheuvel: hoe is het tegen te gaan?

KAATSHEUVEL - Het zal de mensen uit Kaatsheuvel en omgeving niet zijn ontgaan: de enorme plenzen water die uit de hemel gevallen zijn de afgelopen tijd. Dat resulteerde in blank staande straten en zelfs wateroverlast binnenin panden. Wat kan de gemeente en de inwoner zelf hiertegen doen?

Wat doet de gemeente?
De gemeente onderneemt zelf een aantal dingen om ervoor te zorgen dat het regenwater de Kaatsheuvelse straten zo min mogelijk teistert. Zo wordt er, als een riool wordt vervangen, een hemelwateropvang aangelegd. De putjes die in de straten liggen worden daarop aangesloten, waardoor het water direct de opvang in kan. Mensen die het regenwater zat zijn in de tuin, kunnen een aantal dingen doen, waar de gemeente ook ondersteuning aan kan bieden. Zo krijgen ze 25 procent van de kosten terug bij de aanschaf van een regenton, een groen dak of het verwijderen van tegels.

Gasthuisstraat
Een straat in Kaatsheuvel springt erbovenuit als het gaat om overlast: de Gasthuisstraat, midden in het centrum. Deze straat ligt in een zogeheten 'zonk', een soort dalletje in een straat. Bij extreme regenval drijft al het water direct de zonk in en zo verzamelt zich in mum van tijd een hele hoop water. Om ook in die straat de overlast wat te verminderen, worden er over de breedte van de straat grindpakketten aangelegd. ''Dit helpt om regenwater op te vangen en te laten wegzakken'', aldus de gemeente. Door die grindpakketten hebben bewoners alleen nog last van water als er automobilisten op hoge snelheid de plassen trotseren. Hierdoor spat het water hard tegen de deuren en ramen aan en sluipt het naar binnen door de kieren. Om dit te voorkomen zet de gemeente op sommige delen de straat af, waardoor de snelheid van auto's drastisch verminderd wordt. Hierdoor blijven de inwoners aan de Gasthuisstraat ook binnen droog.

Andere mogelijkheden
De inwoners die wateroverlast ervaren kunnen, buiten de eigen omgeving vergroenen, nog een aantal andere dingen doen. Een daarvan is simpelweg overlast melden aan de gemeente. Bij onderhoud of werkzaamheden kan de gemeente daar direct rekening mee houden. Het is nog steeds alle hens aan dek in het dorp, want ook de komende dagen wordt er meer dan eens veel regen verwacht.

Afbeelding ter illustratie.

Deel dit bericht met je vrienden!