We zien steeds vaker natuurbranden: wat valt hieraan doen?

DE LANGSTRAAT - Dit jaar is het steeds vaker raak: natuurbranden. Ook in de regio De Langstraat krijgen we er tegenwoordig regelmatig mee te maken, met als nieuw dieptepunt de grote brand in Drunen van afgelopen weekend. Daar werd een gebied van 500 bij 500 meter slachtoffer en werden er maar liefst 140 mensen ingezet om het vuur onder controle te krijgen. Maar hoe komt het nou dat er juist nu zoveel natuurbranden ontstaan? Wat kunnen we met zijn allen doen om dit te voorkomen?

Daarover vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (VRMWB) meer aan Langstraat Media. Allereerst wijst zij op het gegeven dat de vele natuurbranden niet enkel en alleen te maken hebben met de droogte. “Doordat het zo nat was in 2024, is de vegetatie extra hard gegroeid. Meer vegetatie betekent meer brandstof voor natuurbranden”, zo verklaart zij naar aanleiding van berichtgeving van Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).

“Als we in 2025 droge perioden krijgen (zoals nu in maart/april), gaat die vegetatie dood en kan het dus meer gaan branden. Dat zie je de afgelopen weken dus duidelijk terug.” Ondanks de natte maanden voorafgaand aan weken van droogte, blijft het dus van cruciaal belang om deze natuurbranden zoveel mogelijk te voorkomen, omdat verspreiding razendsnel gaat.

De VRMWB vertelt ons exact hoe we dat het beste kunnen doen. “Bijvoorbeeld door op te passen met vuur, glas, plastic en sigaretten in de natuur, maar ook door direct te handelen als je een brand signaleert.” Daarover gaf de VRMWB in 2024 al een specifieke verklaring. “Breng jezelf in veiligheid. Vlucht naar een openbare weg of een plek met veel huizen. Bel zo snel mogelijk 112, hoe sneller het gemeld wordt, hoe sneller we er kunnen zijn. Geef de locatie door aan de brandweer ter plekke.”

Die werkwijze is noodzakelijk, aangezien het haast onvermijdelijk lijkt dat er in de toekomst steeds meer natuurbranden gaan voorkomen. “We proberen meer in te steken op het voorkomen van natuurbranden en vooral ook het snel ter plaatse te zijn om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met de brandbestrijding. De brandbestrijding optimaliseren we ook door andere technieken te gebruiken en ‘af te kijken’ bij brandweerkorpsen in bijvoorbeeld Spanje.”

“Dus de focus ligt op vakbekwaamheid, tijdwinst en het proberen te drukken van de frequentie van het aantal natuurbranden.” Dat is natuurlijk niet het enige wat de brandweer doet om Nederland zoveel mogelijk brandvrij te houden. Benieuwd wat jij nog meer kan doen, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat? Lees hier meer.