Huis- en hobbydierenlijst: Russische hamster mag niet, waterbuffel wel

KAATSHEUVEL - Houders, verkopers en fokkers van huisdieren moeten zich sinds 1 juli 2024 aan de nieuwe huis- en hobbyregels houden. Op deze lijst staan dieren die hiervoor geschikt zijn. Opvallend is dat er maar dertig legale diersoorten op de lijst staan. Een waterbuffel en een kameel zijn twee diersoorten die nog wel gehouden mogen worden. Alle dieren die niet op deze lijst staan, mogen niet gehouden, verkocht of gefokt worden.

Bert van der Pluijm, medewerker van Animal Center in Kaatsheuvel, legt uit dat de komst van deze lijst op dit moment alleen nog de Russische dwerghamster raakt. "Omdat deze niet op de huis- en hobbylijst staat, hebben wij ervoor gekozen om deze niet meer te verkopen." Het betekent niet dat er geen hamsters meer als huisdier gehouden mogen worden. "We mogen de Chinese dwerghamster en de Goudhamster nog wel verkopen."

Opmerkelijk
Van der Pluijm legt uit dat ze bij Animal Center Kaatsheuvel enige twijfel ervaren over de komst van de huis- en hobbyregels. "Het is goed om de mensen en dieren te beschermen, maar het is opmerkelijk dat de Russische dwerghamster niet meer verkocht mag worden terwijl de waterbuffel wel verkocht mag worden. Dit kan zorgen voor enige discussie." Van der Pluijm vindt het lastig om uit te leggen. "Er is op dit moment geen lijst voor reptielen. De groene giftige mamba slang zou bijvoorbeeld dus nog wel mogen."