Kerstrecepten

WARMTE EN SFEER TIJDENS DE FEESTDAGEN

De feestdagen staan voor de deur met al haar warmte en sfeer. Het wordt dan ook tijd om een feestelijk menu samen te stellen met passende lekkere wijnen erbij. Hierbij suggesties/tips voor inspiratie, om er tijdens de feestdagen iets moois van te maken.

Voorgerecht - Zalmtartaar

Ingrediënten voor 4 personen:
150 gr verse zalm
150 gr gerookte zalm
3 lente-uitjes
halve limoen
Naar smaak verse dille en peterselie
( houdt wat over voor de garnering )
1 eetlepel kappertjes
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel olijfolie
Peper en zout naar smaak.

Bereiding:
Snipper de peterselie, lente-uitjes, kappertjes en de dille fijn (houd wat takjes apart voor de garnering). Pers een halve limoen en rasp de schil.

Snijd de verse zalm en de gerookte zalm in kleine stukjes ( kan ook met de staafmixer ) en meng dit met de rasp van de limoenschil, de peterselie, de lente-uitjes, dille, kappertjes, 1 eetlepel olijfolie en het limoensap. Meng er twee eetlepels mayonaise door en voeg eventueel peper en zout naar smaak erbij.

Leg op vier bordjes wat rucola of gemengde sla en verdeel de zalmtartaar in rondjes met een grote ijsschep over de borden en garneer met de dille en de peterselie. Lekker met versgebakken stokbrood.

Wijntip:
Voor mij gaat zalm in goede harmonie samen met een Chardonnay. Zalm heeft een vettige smaak, zoals men deze tegenkomt in een Chardonnay. Overige wijnen met lagere zuren zijn Chenin Blanc uit Zuid Afrika en Vermentino uit Italie. Een Prosecco smaakt hier ook bij.

Hoofdgerecht - Stoofpot

Dit is een heerlijk, eenvoudig recept dat je makkelijk kunt voorbereiden en dat gewoon in de oven staat tot het etenstijd is. Met het vlees kun u naar smaak variëren, zoals rundvlees,
kalfsvlees, varkensvlees of wild. Zo ook met de groenten kunt u naar smaak variëren, evenals met de gebruikte vloeistof, zoals bouillon, bier, rode of witte wijn.

Ingrediënten voor 4 personen:
150 gr verse zalm
150 gr gerookte zalm
3 lente-uitjes
halve limoen
Naar smaak verse dille en peterselie
( houdt wat over voor de garnering )
1 eetlepel kappertjes
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel olijfolie
Peper en zout naar smaak.

Bereiding:
Snijd het vlees in stukjes. Neem een doorzichtige plastic zak, doe hier twee eetlepel bloem in, peper en zout en de stukjes vlees en schud dit goed door.

Verwarm in een braadpan een paar eetlepels olie, bak hierin in gedeelten het vlees snel rondom bruin. Neem het daarna uit de pan, herhaal dit met de rest van het vlees. Leg het vlees apart. Fruit vervolgens twee uien, een teentje knoflook, zo nodig met een scheut olie. Voeg verder stukken wortel, gesneden prei, (variabel naar eigen smaak: twee pastinaken, bleekselderie, stukjes knolselderie en zoete aardappel). Roer alles goed door en bak dit een paar minuten. Voeg het vlees terug in de pan en voeg een liter bouillon toe. Of ipv een liter bouillon, een halve liter bouillon in combinatie met naar eigen keuze: een halve liter bier, witte of rode wijn.

Kruid het geheel met tijm, laurierblaadjes, rozemarijn en peper en zout. Breng alles aan de kook en proef of de smaak naar wens is. Leg de deksel op de pan en laat dit minstens twee en een half uur zacht garen, mag ook langer. Men kan dit ook in twee en een half uur in de oven zetten, in een ovenvaste pan of ovenschaal op 160 C laten garen.

Controleer af en toe of er nog genoeg vocht in zit, voeg zo nodig nog wat bouillon toe. Heerlijk met frietjes, aardappelpuree, appelmoes, stoofpeertjes, sperziebonen met spekjes.

Wijntip:
Stoofpotten hebben een complexe geur, smaak en textuur. Hierbij smaken rode wijnen die wat ruwer en complex zijn. Zoals een wijn met tannine en zuren in de smaak uit Bordeaux, Fronsac en Cahors. Spaanse wijnen uit Rioja of Ribeiro del Duoro, die op houten vaten hebben gelegen. Een wijn uit Argentinië van de Malbec druif of een Cabernet Sauvignon uit Chili.

Nagerecht - Clafoutis

Clafoutis is een heerlijke en eenvoudige variant op een Franse klassieker die het midden houdt tussen vruchtenvla en vruchtentaart. De keuze van het fruit is geheel aan u. Men kan vers fruit of fruit uit blik nemen. Hieronder een basisrecept voor een clafoutis van pruimen.

Ingrediënten voor 4 personen:
500 gr pruimen
2 eieren
1 eierdooier
125 gr kristalsuiker
75 gr (room)boter
75 gr zelfrijzend bakmeel
125 ml (volle)melk
125 ml room
2 á 3 eetl.
Geroosterde amandelen, poedersuiker en slagroom voor de afwerking

Bereiding:

Beboter een ronde taartvorm (voor een vla of quiche) max 24 cm doorsnee, of 6 kleine bakvormen (type crème brûlée). Was en droog de pruimen, snijd deze over de helft en haal de pit eruit. Vul heel de vorm met de halve pruimen, goed tegen elkaar.

Laat de boter zachtjes smelten, houdt apart. Klop de eieren en de eidooier samen met de suiker tot een schuimig geheel. Klop er dan de boter en de bloem door. Voeg vervolgens de melk en de room toe. Giet dit mengsel over de pruimen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de clafoutis ongeveer 35 min. gaar in de oven. Af laten koelen en voor het serveren ( lauwwarm of koud kan allebei ) de geroosterde amandelen erover strooien met wat poedersuiker en eventueel een dotje slagroom erop.

Wijntip:
De wijn die hier goed bij past is afhankelijk van het fruit dat u voor de clafoutis neemt.
In het algemeen past bij geel fruit een witte dessertwijn altijd goed. Bij rood fruit, zoals de pruimen in dit recept, kan men kiezen voor een rode dessertwijn, zoals een wijn uit Banyls, een Griekse Mavrodafne wijn of Ruby Port.

Emmy wenst u mooie kerstdagen en een prachtig begin van 2023!