22 Tips om je tuin te beschermen tegen regen en hitte

LANGSTRAAT - De laatste jaren zijn de weersomstandigheden in heel Nederland steeds extremer geworden. Hele droge periodes worden afgewisseld met extreme stortbuien. Hierop is onze infrastructuur niet helemaal ingericht. Steden bestaan voornamelijk uit steen. In warme zomers loopt de temperatuur in deze binnensteden hierdoor steeds verder op. En wanneer de regen met bakken naar beneden komt wordt het water vaak afgevoerd naar de riolering.

Dit laatste zorgt voor meerdere problemen. Ten eerste kan de riolering bij extreme regenval het vele water niet aan waardoor straten blank komen te staan. Daarnaast wordt relatief schoon (regen)water hierdoor gemengd met heeft daardoor een negatief effect op het klimaat. Tenslotte droogt de bodem in de stedelijke gebieden uit. Het water kan vanwege de verstening namelijk de grond niet in zakken. Gelukkig worden er de laatste tijd meer en meer initiatieven gestart om verstening van de steden en dus al deze negatieve effecten, tegen te gaan. Zo is bijvoorbeeld het NK tegelwippen in het leven geroepen. Dit initiatief probeert mensen te stimuleren om meer groen en minder tegels in de tuin te leggen.

Maar, naast het niet volledig bestraten van de tuin, zijn er nog veel meer maatregelen die in de tuin genomen kunnen worden om overlast en negatieve effecten van extreme regenval én hitte tegen te gaan. Deze maatregelen ontlasten de riolering waardoor er veel minder water gezuiverd hoeft te worden en zorgen voor bevochtiging van de bodem in stedelijke gebieden.

In totaal hebben wij 22 maatregelen op een rijtje gezet in de infographic hieronder. De maatregelen variëren in kosten en impact. Bij elke maatregel staan 1, 2, 3, 4 of 5 eurotekens vermeld. 1 euroteken betekent dat de maatregel relatief goedkoop is. Maatregelen met 5 eurotekens vereisen een wat grotere investering. Maar, de duurdere maatregelen hebben wel meer impact. Deze impact is te herkennen aan de drie bolletjes. 1 bolletje betekent een wat kleinere impact, 3 bolletjes betekent een grote impact. Meer informatie via https://www.amagard.com/nl/inspiratie-informatie/bescherm-je-tuin-tegen-regen-hitte

Deel dit bericht met je vrienden!