Elektrische auto’s in De Langstraat: hoe zit het nou?

DE LANGSTRAAT - Elektrische auto's worden landelijk gestimuleerd. De berichten over of de mensen nog steeds graag een elektrische auto willen, variëren. Volgens de cijfers op allecijfers.nl blijven de absolute aantallen elektrische auto's stijgen. Eerder meldde de ANWB echter dat elektrisch rijden steeds minder populair is. Hoe zit het nou?

Cijfers op een rij
Allereerst de cijfers: in de maand mei zijn het aantal elektrische auto's in alle vier de gemeenten van De Langstraat weer gestegen. Zo rijden er in de gemeente Loon op Zand exact 400 auto's op elektriciteit. In Waalwijk zijn dat er een stuk meer, daar staat de teller op 920. In Heusden zijn dat er 926 en in Dongen zijn 416 auto's niet afhankelijk van benzine of diesel. Alle gemeenten noteerden stijgingen. Dat is dus in strijd met de landelijke trend, waar elektrisch rijden juist minder populair wordt.

Laadpalen
Mensen die thuis een elektrische auto hebben, hebben natuurlijk ook een laadpaal nodig om de accu op te laden. Om een beeld te krijgen of de interesse daadwerkelijk daalt, heeft Langstraat Media contact opgenomen met twee elektrotechniekbedrijven. Dat soort bedrijven zijn verantwoordelijk voor het plaatsen van laadpalen. Deze laten een beiden ander beeld zien. Zo vertelde Brekelmans Electro-techniek, die laadpalen plaatsen in regio Langstraat het volgende: ''In het begin was het natuurlijk heel explosief, maar nu is het wel een stukje rustiger.'' De afname in interesse kan volgens hen verschillende redenen hebben: ''Het kan te maken met subsidies, maar ook met het feit dat er wel eens storingen optreden in die elektrische auto's.'' Ook kan het zijn dat autodealers zelf een team hebben, die een laadpaal kunnen plaatsen, en het daarom rustiger is voor het bedrijf. Elektrotechniekbedrijf De Wit uit Drunen vertelt juist weer een heel ander verhaal: ''De vraag naar laadpalen is bij ons eigenlijk redelijk gelijk gebleven. Zo zijn we bijvoorbeeld met een project in Den Bosch bezig, maar ook bij de mensen thuis is er nog even veel vraag naar een laadpaal.''

Stimulatie 
Om het elektrisch rijden te stimuleren worden er door de overheid subsidies uitgekeerd. Mensen kunnen 2.950 euro krijgen voor een elektrische auto, mits ze die compleet nieuw kopen. Als iemand een tweedehands elektrische auto aan wil schaffen, heeft die persoon recht op subsidie van 2.000 euro, beduidend minder dus. Verder worden er in de gemeente Waalwijk een aantal dingen gedaan om elektrisch rijden te stimuleren: ''Wij faciliteren schone vervoerwijzen door onder andere e-laadpalen te plaatsen en we ondersteunen inwoners en ondernemers om elektrische deelauto’s in te zetten in onze gemeente'', zo valt te lezen op de website van de gemeente Waalwijk. Ook de gemeente Heusden stimuleert elektrisch rijden door genoeg laadpalen te plaatsen, waardoor aan de 'laadvraag' voldaan kan worden.

Conclusie is dus dat de vraag naar elektrisch rijden enorm verschilt, zowel landelijk als lokaal. Met het aanstaande kabinet, dat de focus waarschijnlijk minder gaat leggen op duurzaamheid dan het vorige kabinet, is het interessant om deze ontwikkeling te blijven volgen.