Brabant opnieuw bovenaan lijst verkeersdoden: ”Schrikbarend”

BRABANT/DE LANGSTRAAT – Brabant staat opnieuw op de eerste plaats als het aankomt op het aantal verkeersdoden. De afgelopen jaren was dit ook al het geval. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Hoe komt het dat deze provincie zo hoog staat en hoe kan dit worden opgelost?

Het aantal verkeersdeelnemers is de laatste jaren wel licht aan het dalen, echter blijft Brabant maar bovenaan de lijst staan als provincie met de meeste verkeersdoden. Daarom streeft Brabant al jaren via ‘Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers’, naar een snelle reducering in het aantal verkeersslachtoffers en doden. Dat is het streven van de provincie. Zij zet zich ervoor in om het aantal verkeersdeelnemers dat veilig thuis komt te reduceren tot nul. Dit door middel van campagnes en educatie.

Grootste asfaltnetwerk van Nederland
Joost van de Wouw, algemeen directeur van JDA verkeer en veiligheid uit Kaatsheuvel zegt dat één van de redenen van het hoge aantal verkeersdoden komt, doordat Brabant het grootste asfaltnetwerk van Nederland heeft. Verder zouden ook verschillen in migratieachtergrond daar een rol in kunnen spelen, doordat de kwaliteitseisen in andere landen minder streng kunnen zijn. Hij vindt dat het CBS tests zou moeten doen of diegene wel aan de normen en waarden van het Nederlandse verkeer voldoet.

Roy van der Lee, woordvoerder van de Gedeputeerde Staten sluit zich hierbij aan. “Brabant heeft van alle provincies met stip het grootste wegennet. Als je het aantal dodelijke verkeersslachtoffers deelt door het aantal kilometer weg, staat Brabant achter Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland op plek vijf van de provincies. Brabant is daarnaast een drukke provincie, ook met veel doorreizend verkeer. Vrachtverkeer uit de Rotterdamse haven richting het Duitse achterland rijdt bijvoorbeeld veel door Brabant. Net als vakantiegangers uit Midden- en Noord-Nederland richting Frankijk. Dat doorgaande verkeer heb je in bijvoorbeeld Friesland, Groningen en Noord-Holland een stuk minder.”

Menselijk gedrag
Een andere reden is menselijk gedrag. Zij veroorzaakt ongeveer negentig procent van de verkeersongevallen. Daarom zijn campagnes met de focus op bewustwording in het verkeer belangrijk. Met de vraag: ‘wat is je eigen rol in het verkeer?’.  Verder speelt de telefoon een té grote rol in de hedendaagse samenleving. Van de Wouw ziet vooral dat jongeren vaak oordopjes in hebben en dan verkeersregelaars helemaal niet horen. “We maken het bijna dagelijks mee, dat we fietsers een stopteken geven en dat ze dan halverwege de kruising zijn en tot de conclusie komen dat er een verkeersregelaar staat.” Volgens Van de Wouw horen ze de verkeersregelaar niet, om vervolgens te vragen ‘wat is er aan de hand, waarom moet ik stoppen?’. Van de Wouw merkt dat de jeugd niet begrijpt hoe druk en gevaarlijk het verkeer is. ‘’Die zijn daar gewoon totaal niet mee bezig’’.

Bovendien weten de verkeersdeelnemers de basis niet meer of ze houden zich er niet aan. Zo heeft Brabant gaat voor NUL een campagne georganiseerd die zich focust op het dragen van een gordel. Het blijkt dat nog steeds één op de drie personen die omkwamen bij een verkeersongeval, geen gordel droeg in de auto. ‘’In het geval van gordeldracht zijn het vaak ongelukken die gebeuren in de eerste drie minuten van de rit en relatief eenvoudig te voorkomen zijn. Stel je eens voor dat jij altijd je gordel omdoet, op je snelheid let en je niet laat afleiden door je telefoon. Als we met z’n allen bewuster de weg op gaan, voorkomen we een hoop verkeersslachtoffers’’, laat Brabant gaat voor nul op hun website weten.

‘Nul verkeersslachtoffers is utopie’
Volgens van de Wouw is er ook te weinig handhaving. “Als je alleen al ziet hoe weinig mensen geen verlichting op hun fiets hebben en vervolgens ook nog donkere kleding dragen, dat is schrikbarend. Wat je ook ziet is dat als ze aan het fietsen zijn en ze slaan linksaf, dan wordt er geen hand meer uitgestoken. Ook hebben ze dan totaal geen beeld, van wat er achter hun gebeurt. Dit zie ik iedere dag gebeuren.”

Van de Wouw denkt dan ook dat Brabant en het behalen van nul verkeersslachtoffers in de praktijk onhaalbaar zal zijn. Hij vindt het een mooi streven en snapt dat deze slogan bedacht is. Echter denkt hij dat het in de praktijk nooit mogelijk zal zijn en dat er eerst nog heel veel moet gebeuren. Van der Lee sluit zich hierbij aan: “Het is een utopie om te denken dat het aantal verkeersslachtoffers ooit echt zal afnemen tot nul, maar het is moreel wel het enige juiste getal om naar te streven. Elke gewonde en iedere dode in ons verkeer is er één te veel. Daarom is en blijft onze ambitie NUL.”

Toekomst niet rooskleurig
Volgens Van der Lee ziet de toekomst als het aankomt op verkeersslachtoffers- en doden er niet rooskleurig uit. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid prognosticeert dat het aantal verkeersdoden richting 2040 gelijk blijft. Bovendien zal het gewonden, als er niet wordt ingegrepen, fors toenemen. ‘’Voor sommige doelgroepen wordt zelfs mogelijk een verdubbeling verwacht. Dat komt onder andere door de toename van de bevolking, afgelegde afstand (we verplaatsen ons meer, red.) en door de vergrijzing. Het is zaak te voorkomen dat deze stijging realiteit wordt. Met de maatregelen die we treffen proberen we een stijgende trend te voorkomen en het aantal verkeersslachtoffers in Brabant te doen dalen. We hebben hoop dat ook technologische ontwikkelingen hierin een positieve bijdrage kunnen spelen.”

Afbeelding ter illustratie.