Alles of niets voor RKC Waalwijk in Eindhoven

WAALWIJK/EINDHOVEN - Het is dan toch bijna zo ver: de allesbeslissende wedstrijd in de Eredivisie voor RKC. Op bezoek bij de landskampioen moet RKC zich veilig weten te spelen. Het is bloedstollend spannend en op de uiteindelijke uitslag is nog geen pijl op te trekken.

Het scenario is bekend. RKC bezet momenteel de vijftiende plaats in de Eredivisie. Concurrent Excelsior staat een plek daaronder, met hetzelfde aantal punten. Het doelsaldo is echter nipt in het voordeel van de Waalwijkers: twee doelpunten. Excelsior gaat op bezoek bij nummer twee Feyenoord.

De kans is het grootste dat beide ploegen gaan verliezen, omdat het krachtsverschil met de top van de Eredivisie normaliter veel te groot is. RKC verloor eerder dit seizoen kansloos met 0-4 van de Eindhovenaren. Klein gelukje voor RKC is dat PSV nergens meer voor speelt, en mogelijk niet met de sterkste elf aantreedt. Maar ook de wisselspelers van PSV zijn op papier beter dan de Waalwijkers. Wat is wijsheid voor RKC?

De aanval is de beste verdediging zeggen ze wel eens, dus RKC kan ervoor kiezen om volle bak aan te vallen. De kans dat dit averechts uitpakt is groot, want PSV is levensgevaarlijk in de omschakeling, met jongens als Tillman, Bakayoko en Til. Het lijkt daarom voor RKC beter om de bus te parkeren, en proberen zo lang mogelijk de nul te houden. Veel zal ook afhangen van Excelsior en hoe veel zin Feyenoord erin heeft. Het is voor hen de afscheidswedstrijd van succestrainer Arne Slot, dus waarschijnlijk wil Feyenoord waardig afsluiten. Dat kan in het voordeel werken van RKC, maar dan is het dus van cruciaal belang om met scherp te verdedigen en niet zelf tegen een oorwassing aan te lopen. RKC beschikt wel over een spits in vorm, in de persoon van David Min.

Dan over de tegenstander: die hebben bijna het beste seizoen ooit in de Eredivisie gedraaid. Tot aan vorige week maakten ze nog kans om de beste ploeg ooit te worden in de Eredivisie, maar na een zwakke vertoning werd er gelijk gespeeld tegen Fortuna Sittard. Het staat echter nog steeds buiten kijf dat PSV ijzersterk is, zeker thuis. Er werd slechts één keer punten verloren in het Philips Stadion dit seizoen, dat was tegen Feyenoord. Toen werd het 2-2. PSV loopt over van kwaliteit, met de eerder genoemden Bakayoko en Tillman, maar ook met strooier Veerman en spelverdeler Jerdy Schouten. Ook doet spits Luuk de Jong nog volop mee om de topscorerstitel. Alle hens aan dek dus voor RKC en hopen dat de schade beperkt blijft. Dat is in ieder geval de verwachting van menig voetbalvolger.

De wedstrijd begint op 19 mei 2024 om 14.30. Arbiter van dienst is Danny Makkelie. Hij wordt geassisteerd door VAR Dieperink.