Beregeningsverbod raakt ook De Langstraat: ‘Duurt elke dag te lang’

DE LANGSTRAAT - Tot 1 juni mag er in verschillende regio's in Noord-Brabant geen grondwater worden gebruikt om grasland en sportvelden te beregenen. Ook graslanden in de regio  De Langstraat krijgen hiermee te maken, met alle gevolgen van dien. "Het duurt elke dag te lang."

Het verbod
Na een groot aantal uitzonderlijk natte maanden, is het de afgelopen periode juist extreem droog. Daardoor zijn de grondwaterstanden als een malle gedaald, waardoor begin april werd besloten om een beregeningsverbod in te voeren. Hieronder, in het overzicht van Waterschap Aa en Maas, is exact te zien om welke gebieden het gaat.

Mark de Jong vertelt namens de ZLTO, de vereniging voor boeren en tuinders, meer over het verbod. "Dit geldt dus alleen op grasland (veelal gras voor graasdieren, zoals koeien, paarden en schapen) en niet voor bouwland (akkerbouwgewassen), bomen, planten, bloemen of graszoden. En het geldt alleen voor beregenen uit grondwater. Beregenen uit oppervlaktewater (zoals sloten) mag nog wel."

Zorgen
Desondanks baart het veel lokale boeren en tuinders zorgen. "Wij zijn niet zo blij met dit soort generieke verboden", legt De Jong uit. "Het komt heel vroeg in het jaar. En we weten niet voor hoe lang. Belangrijker nog is dat veel boeren met grasland al watermaatregelen treffen op hun percelen. Maar die worden daarvoor dus niet beloond. We missen als boerenclub die wisselwerking tussen individuele watermaatregelen (zoals stuwen, omgekeerde drainage, etc.) en een vrijstelling voor het generieke verbod."

De ZLTO doet er momenteel alles aan om hier zo snel mogelijk verandering in aan te brengen. In een nieuw beregeningsbeleid moet een beloningssystematiek een belangrijke positie krijgen. Ondernemers die watervasthoudende maatregelen nemen en onttrekkingen reduceren, moeten beloond worden in het nieuwe beregeningsbeleid, zo vindt de ZLTO.

Droogte houdt aan
Ondertussen lijkt de droogte echter aan te houden, waardoor het nog maar de vraag is of er vanaf 1 juni wel weer gesproeid mag worden. "Ja, het duurt elke dag te lang. Nu is het weer droog. Inmiddels zijn we al weer meer dan een maand verder. Op grasland was het aan het begin van het groeiseizoen nog niet zo erg dat er niet beregend kon worden. Maar naarmate het seizoen vordert en het droog blijft, wil een boer wel graag zijn gras beregenen. Anders heeft hij minder voer voor zijn koeien. En dus minder kaas en melk voor de consumenten."