Bert repareert laptops voor mensen met weinig geld: ‘Had graag met gemeente samengewerkt’

WAALWIJK - Bert Spitzers uit Waalwijk repareert al een aantal jaar laptops en pc's. Het begon als een hobby, maar soms krijgt hij zoveel laptops aangeleverd, dat het meer lijkt op een fulltimebaan. “Het is niet erg hoor, ik vind het heel leuk om te doen”, geeft Bert aan. “Je moet toch iets hè, als je niet meer werkt.”

Mensen met weinig geld
De Waalwijker repareert de laptops met een bijzondere reden. “Ik repareer de spullen voor mensen die weinig geld tot hun beschikking hebben. Een laptop kan heel handig zijn voor mensen en ik repareer het gratis voor ze. Als ze dit bijvoorbeeld bij een winkel doen, zijn ze een paar honderd euro kwijt, terwijl ze dat niet hebben."

Volgens Bert waarderen de mensen zijn werk. “Ik heb ooit een keer een laptop gerepareerd voor de dochter van iemand. Zij had ook nog een zusje en die wilde ook spelletjes doen op een laptop. Als verrassing had ik voor haar ook een laptop meegenomen. De emotie van die moeder en het meisje waren echt onbetaalbaar. Daarnaast krijg ik ook wel eens een reep chocola of een bosje bloemen. Daar doe je het voor!”, zegt Bert.

Vertrouwen
Bert doet via Facebook en de buurtapp Nextdoor oproepjes aan mensen om zijn of haar laptop bij hem af te leveren. Vertrouwen speelt hierin een belangrijke rol, want je moet je spullen toch afgeven bij iemand die je niet goed kent. Toch komt het eigenlijk altijd wel goed. “Mensen zijn zo blij dat je iets voor ze doet en vaak merk je het vertrouwensgevoel ook wel”, geeft Bert aan.

“Het is één keer gebeurd dat iemand aangifte wilde doen tegen mij, omdat ze dacht dat ik iets verkeerds met de laptop gedaan had. Het probleem was dat er geen Windows op die laptop kon, dus had ik Linux erop laten staan. Daar kon ze niet mee overweg en ze gaf mij de schuld dat ik de grafische kaart eruit had gehaald, waardoor Windows er niet op kon. Maar dat was onzin natuurlijk. Heb toen ook teruggemaild, maar kreeg een boze reactie terug. Uiteindelijk heb ik er niets meer van gehoord."

Milieustraat
Bert repareert laptops niet alleen voor mensen die weinig te besteden hebben, hij vindt het namelijk ook zonde dat laptops of pc's weggegooid worden. “Ik ga af en toe naar de milieustraat om iets weg te brengen en dan zie ik een berg aan laptops en pc's. Dan vind ik het echt zonde dat het daar ligt. Er moet wel iets mee gedaan kunnen worden.”

Toch kan Bert de spullen niet meenemen van de milieustraat. Dat heeft te maken met dat er nog gegevens van mensen op zouden kunnen staan, voordat de apparaten definitief gesloopt worden. “Ik heb weleens een laptop meegenomen, maar werd toen teruggefloten door iemand van de milieustraat”, geeft Bert aan.

De hobbyreparateur vindt het jammer dat zo veel materiaal achterblijft, terwijl hij dat makkelijk kan repareren en aan anderen kan geven. “Ik snap dat je de spullen niet zomaar mee kan nemen, maar er moet toch een andere oplossing zijn?”

Dat Bert vastberaden is om de spullen goed te behandelen, blijkt uit e-mailverkeer dat hij met de gemeente heeft gehad. “Ik heb een mailtje gestuurd naar Rens Hofmann van de gemeente Waalwijk, omdat ik graag met ze samenwerk als het gaat om het opknappen van laptops. Ik heb per mail gevraagd aan de gemeente of ik toch wat mee kan nemen vanuit de milieustraat. Hij reageerde vervolgens met: 'Uw vraag is helder en ons antwoord daarop ook. Wij gaan daar geen medewerking aan verlenen.' Dat vond ik vrij bijzonder, omdat de gemeente Waalwijk duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan."

Bert begrijpt de reactie van de gemeente, maar laat het er niet bij zitten. "Ik heb daarna gevraagd of er geen andere mogelijkheid is dat zij medewerking hebben kunnen verlenen. Maar daar is helaas geen gehoor meer aan gegeven."

Een medewerker van de gemeente (die niet met naam genoemd wil worden) laat weten dat het laatste mailtje van Bert nooit is aangekomen en gaat in op de vraag of er spullen van de milieustraat gehaald mogen worden. "We geven geen ingeleverd afval mee aan inwoners. Alles wat ingeleverd wordt op de milieustraat blijft op de milieustraat, dat is een regel. Als inwoners afval naar de milieustraat brengen, doen ze dat om het te laten vernietigen."

Oplossing en samenwerking met gemeente 
Bert geeft aan graag in gesprek te willen gaan met iemand van de gemeente. "Samen staan we sterk", geeft hij aan. Toch zal het vanwege de privacyschending knap lastig worden om tot een oplossing te komen. "Je zou bijvoorbeeld wel kunnen aangeven dat mensen hun harde schijf eruit moeten halen als ze een laptop weggooien of inleveren", vindt Bert.

De gemeente is het niet eens met deze oplossing en zegt dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hoe zij omgaan met hun eigen elektronica. "Wij zijn blij dat mensen het bij ons in komen leveren, op de juiste plek. En bijvoorbeeld niet bij het restafval. Zo kunnen wij het recyclen en krijgen spullen een tweede leven", geeft de medewerker van de gemeente aan."Mensen kunnen voordat ze elektronica weggooien ook overwegen het te laten repareren. Bijvoorbeeld door Bert in te schakelen. Het is aan Bert zelf om hier mensen op te attenderen."

Een samenwerking tussen de gemeente en Bert zit er dus niet in en ook spullen van de milieustraat halen kan niet. Wel gaat Bert stoïcijns door met laptops repareren. "Zolang ik er nog plezier in heb, blijf ik het doen."

Deel dit bericht met je vrienden!