Campagne Afval Is Waardevol een succes: ‘Blijft een belangrijk onderwerp’

WAALWIJK - Het afgelopen jaar draaide de gemeente Waalwijk het project ‘Afval is waardevol’. Dit om inwoners te inspireren bewuster met afval om te gaan. Denk aan: recyclen, composteren, tweedehands kleding kopen en minder voedsel verspillen. Pascal Dekkers en Marlou Lemoine van de organisatie blikken terug op het project.

Voor het project ‘Afval is waardevol’ werden mensen geïnterviewd over hoe zij met afval omgaan. Ook werden er informatieve video’s gemaakt. "Wat mij het meeste opviel, was het enthousiasme van de mensen die geïnterviewd zijn. Zij hadden allemaal een bijzonder verhaal: Ans Heeman die haar GFT-stapel verkleinde, de moeders met hun wasbare luiers en de deelnemers die iets tegen zwerfafval deden", vertelt Pascal Dekkers.

"Wij wilden mensen inspireren om bewuster met afval om te gaan, dit zag je ook terug in de mensen die ik interviewde. Dat gaf mij extra motivatie", vervolgt hij.

Thema’s
Elke maand had een thema. "Zo was maart de maand van zwerfafval, mei van textiel en december van voedselverspilling", noemt Dekkers de thema’s op.

"Het doel was om aandacht te vragen voor preventie, afval voorkomen dus. Ook wilden we aandacht voor recyclen en hergebruiken. Drie dingen die je kunt doen dus", vertelt Marlou Lemoine. "Na afloop van het project, namen we een enquête af. Daaruit blijkt dat een groot deel van de inwoners anders met afval omgaat, de meeste doen dit in de vorm van afval scheiden."

Kleine stapjes
"We wilden vooral handvaten aan de inwoners geven om in hun eigen leven dingen te veranderen, in kleine stapjes", vertelt Dekkers. "Denk bij die kleine dingen aan een kledingruil of een mini-bieb", vult Lemoine hem aan.

Ook dit jaar willen de twee weer aandacht aan het onderwerp besteden. "45 kilogram restafval per Nederlandse inwoner is het toekomstplan. Wij willen laten zien dat het niet zoveel moeite kost als mensen denken", vertelt Lemoine. "De kloof tussen het doel en waar de mensen staan, is vaak te groot. Die kloof willen wij dichten door voorlichting te geven en te laten zien wat je kan doen", legt Dekkers uit.

Deel dit bericht met je vrienden!