Carnaval begint vroeg in Waalwijk: ‘Maar wel steeds minder mensen’

WAALWIJK - Bijna honderd man stond zaterdagavond 13 januari te hossen op 'Viva Hollandia’ onder het genot van liters bier, borrelnootjes en de geur van frituursnacks. Het was een mooi gezicht, honderd mensen in jassen met felle emblemen, verkleed van matroos tot aan een knalrode outfit.

Dat kan natuurlijk maar een ding betekenen: carnaval. In Waalwijk gaat het feest vervroegd van start en dat was dit weekend goed te merken. De leden van carnavalsvereniging CC De Vastlopers zorgden voor een feestelijke sfeer in De Mads met hun jaarlijkse carnavalsmuziekbingo.

Vijfde editie
De Vastlopers vierden dit jaar de vijfde editie van de muziekbingo en pakten deze keer extra groot uit. Vijf jaar geleden begonnen ze met een tiental vrienden in een klein café en nu staan ze voor het eerst in de grote zaal van De Mads. Terwijl de flesjes Jupiler over de toonbank vliegen, moedigen de presentatoren Corné en Leander iedereen aan om luids mee te zingen, behalve de vrouw van Leander: “Die zingt zo vals als wat”, zegt de presentator.

De heren vertellen dat er veel prijzen te winnen vallen: twee bioscoopbonnen met een zak popcorn, met tien man burgers eten en een vijftig euro tegoedbon te besteden bij Vero Moda. Vooral laatstgenoemde prijs komt goed van pas volgens Corné: “Er kunnen genoeg mensen wat nieuwe kleren gebruiken, zie ik”, zegt hij lachend.

Afname in carnavallers
Het is een feest voor oud maar ook zeker voor jong. De oude garde danst op de muziek van de Jeugd Van Tegenwoordig en de jongeren zingen luidkeels mee met 'even aan mijn moeder vragen'. De carnavalsveteranen uit Waalwijk zijn blij met deze activiteit, zij merken al jarenlang een afname aan carnavallers in Waalwijk. Joep, oud-voorzitter van de centrale carnavalsvereniging staat trots met een nek vol medailles, die hij heeft verdiend voor zijn twintig jaar trouwe dienst aan het carnavalsfeest. Volgens hem komt de afname in carnavallers doordat de jeugd massaal op stap gaat in Den Bosch of Tilburg.

'In Waalwijk is er geen zak te doen'
Een probleem dat prins Carnaval Renaldo maar al te goed herkent. De prins, die is uitgerust met grote fazantenveren en een lange cape, denkt dat dit komt doordat er geen uitgaansmogelijkheden in Waalwijk zijn. Een van de jongeren op het feest, die overigens niet verkleed is en slechts met een paar glow sticks rondloopt, verwoordt het een stuk simpeler: “In Waalwijk is er geen zak te doen.”

De leden van De Vastlopers zagen dit ook als reden om met een carnavalsvereniging te beginnen. “Niet zeuren langs de zijlijn, maar gewoon zelf iets ondernemen”, zegt Leander met veel trots. Wat nu precies de essentie van carnaval is, daar heeft iedereen zijn eigen mening over. Zo houden twee dames, verkleed als knalrode handtassen, het heel simpel en zeggen ze in koor: “Gezelligheid.”

Voor veteraan Joep is het veel meer dan alleen een 'zuipfeest'. Hij zegt: “Vier dagen lang oog voor elkaar hebben zonder erbij na te denken.” Waarop hij volgt: “Dat is eigenlijk een pleidooi om heel het jaar carnaval te vieren”, met een grote grijns op zijn gezicht. Iets waar prins Renaldo het al helemaal mee eens is. De belangrijkste taak van de prins is volgens hem: “Verbinding”, iets wat op de muziekbingo zeker is gelukt. Van jong tot oud, van verkleed tot niet verkleed, iedereen was welkom en iedereen deed mee. ​

Door: Fabian van der Poel

Deel dit bericht met je vrienden!