Centrummanager Dongen stapt op: ‘Zat niet op één lijn met de gemeente’

DONGEN - Hans van Aalst werkte een paar jaar als centrummanager voor Dongen, maar na een meningsverschil met de gemeente besloot hij om op te stappen. "Jammer, het had van mij namelijk niet gehoeven", geeft wethouder René Jansen aan. Jansen is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het centrumgebied in Dongen. Hoewel de relatie tussen de twee prima is, vindt Van Aalst dat de wethouder niet voldoende geïnvesteerd heeft in de ondernemers in het centrum.

Onenigheid
Het opstappen van Van Aalst komt niet helemaal als een verrassing. "Ik gaf een tijd geleden aan dat de gemeente meer moet investeren in de ondernemers, omdat ik niet het idee heb dat ze de ondernemers serieus genoeg nemen. Zo zijn er in het centrum hangende bloembakken geplaatst (net als in andere gemeenten) om het gebied wat op te fleuren. De gemeente heeft hier letterlijk niks aan bijgedragen", geeft Van Aalst aan. "En dat is nog maar een klein voorbeeld."

Het grootste probleem zit hem in het geld dat de gemeente moet investeren in de ondernemers volgens Van Aalst, maar dat geld is er niet. "Hans heeft een aantal fractiehouders gevraagd om meer geld, maar we hadden dit niet in de begroting meegenomen. We konden het dus niet aan hem geven. Zo makkelijk werkt het allemaal niet", geeft wethouder Jansen aan.

Volgens de wethouder waren ook de plannen van de oud-centrummanager niet orde. "Ik heb het centrummanagement natuurlijk overgenomen van Eline van Boxtel en wist niet voor honderd procent wat de plannen waren. Ik vroeg of hij alle ideeën op een rijtje wilde zetten, maar dat had hij in mijn ogen niet gedaan", zegt Jansen.

Plannen niet in orde
Van Aalst had naar eigen zeggen goede ideeën voor het centrum en wilde de ondernemers ook meer betrekken bij evenementen. "Het is jammer dat de gemeente niet genoeg investeert in de ondernemers in het centrum. Zij betalen veel reclamebelasting, maar krijgen er weinig voor terug. Ik had had dat graag anders gezien", zegt Van Aalst. De opgestapte centrummanager heeft ook een aantal gesprekken gehad met de wethouder, maar dat hielp niet. Van Aalst: "Ik heb aan Rene gevraagd of er op de korte termijn iets gaat veranderen, maar Rene zei gelijk nee."

Toekomst voor het centrummanagement Dongen
Beide partijen hielden er dus een eigen mening op na. Van Aalst vond dat de gemeente te weinig tijd en geld investeerde in de ondernemers, terwijl de gemeente het naar eigen zeggen niet op kon brengen. Maar betekent dit dat de ondernemers in het centrum in de steek gelaten worden nu er geen centrummanager meer is?

"Nee dat gebeurt niet", geeft Jansen aan. "Ik heb zelf goed contact met 'Leer Dongen kennen' (de partij die een centrummanager inhuurt) en we steunen de ondernemers nog steeds." Veel ondernemers zien een centrummanager als een communicatiepersoon tussen hen en de gemeente. De taken van de centrummanager worden voorlopig op interimbasis overgenomen door Paul Biekens, in Dongen beter bekend als Paul de Groentenman.