Dag van de gebarentaal: Wat weten leerlingen Mollercollege nog? (Video)

LANGSTRAAT -  Irma Sluis, wie kent haar niet? Sinds het begin van de coronacrisis is de gebarentolk enorm populair en dat is ook een aantal leerlingen van het Mollercollege opgevallen. "We mochten een extra vak kiezen voor een project en het leren van gebarentaal leek ons heel interessant", geeft Maudy (een van de leerlingen) aan. "We begonnen met de cursus toen de coronapandemie startte en zagen Irma vaak op tv. Dat is een van de redenen waarom we gebarentaal wilden leren."

Op donderdag 23 september is het Internationale Dag van Gebarentaal en dat is reden genoeg om aan de leerlingen van het Mollercollege, die de cursus gevolgd hebben, te vragen welke woorden ze nog uit kunnen beelden in gebarentaal. "Ik weet echt niet alles meer hoor", lacht Gayle, die samen met Maudy een paar woorden probeert uit te beelden. Bij de twee andere leerlingen, Joeske en Fenne, is de cursus goed blijven hangen.

Tekst gaat door onder de video.

Gebarentaal in het dagelijks leven
Maar wat hebben de leerlingen nou geleerd van de cursus en gebruiken ze het nog vaak? "Alleen op school nog", zegt Fenne. "Het is wel leuk om het om school te doen. Veel mensen begrijpen dan niet wat je zegt en dat is best wel grappig. We gebruiken dan wel woorden als kaas bijvoorbeeld of als we iets willen zeggen over iemand. Niet om iemand te beledigen hoor", lacht Fenne.

Ook de andere leerlingen geven aan het niet veel meer te gebruiken. "We hebben natuurlijk een paar cursussen gevolgd, dus we zijn nog niet zo goed als Irma bijvoorbeeld", geeft Maudy aan. Mede dankzij de populariteit en zichtbaarheid van ‘coronatolk’ Irma Sluis hebben zich dit jaar fors meer studenten aangemeld voor de opleiding tot gebarentolk aan de Hogeschool Utrecht. Het aantal inschrijvingen steeg van 79 vorig jaar naar 112 in september in 2020. Daarmee wordt het duidelijk dat het belang van gebarentaal steeds meer wordt ingezien.

Deel dit bericht met je vrienden!