De hoogtepunten van de fantastische seizoenstart van RKC

WAALWIJK - RKC Waalwijk begon met een moeilijke klus aan het seizoen 2022/2023. Veel spelers verlieten de club in de transferperiode. Van sommige spelers liep het huurcontract af en andere spelers wilden gaan voor een nieuw avontuur buiten Waalwijk. Hierdoor was RKC genoodzaakt om nieuwe spelers binnen te halen en dat deden ze door Julian Lelieveld, Patrick Vroegh, Florian Jozefzoon, Zakaria Bakkali, Kevin Fellida, Pelle Clement en Joey Kesting te kopen en Julen Lobete en Mika Biereth te huren. Met deze spelers was RKC Waalwijk klaar voor het nieuwe seizoen.

De eerste wedstrijden
RKC Waalwijk begon het seizoen op zaterdag 6 augustus tegen FC Utrecht. RKC begon sterk en pakte na een kwartier de voorsprong, via een hoekschop kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Dario van der Buijs die daar optimaal gebruik van maakte door de bal hard in het doel te schieten: 1-0. Kort voor rust scoorden de Waalwijkers opnieuw. Een harde uithaal van Bel Hassani viel via de binnenkant van de paal binnen. Voor trainer Fraser van FC Utrecht was dat het teken dat hij Bas Dost moest brengen. De spits was nog niet volledig fit, maar heeft zijn kwaliteiten als invaller wel laten blijken. Met twee doelpunten zorgde hij hoogstpersoonlijk voor een 2-2 eindstand.

De geel-blauwen speelden hierna twee uitwedstrijden gelijk, tegen FC Emmen was er een late gelijkmaker nodig van Spanjaard Lobete en tegen Vitesse gaf RKC opnieuw een voorsprong van twee doelpunten weg. RKC kreeg ook Feyenoord op bezoek, een ploeg waar de Waalwijkers het over het algemeen goed tegen doen. Deze keer was de ploeg uit Rotterdam wel te sterk. De Rotterdammers namen uiteindelijk de drie punten mee terug in de bus door een benutte penalty van spits Danilo.

RKC Waalwijk wint ruim van Excelsior maar loopt averij op tegen PSV
Met drie punten uit vier wedstrijden nam de ploeg van Joseph Oosting het op zondag 4 september op tegen Excelsior. RKC ging tegen de tweede ploeg uit Rotterdam die op bezoek kwam in Waalwijk, op zoek naar hun eerste overwinning van het seizoen. Excelsior kwam in deze wedstrijd twee keer op voorsprong maar wist toch de drie punten niet mee te nemen naar Rotterdam, het waren namelijk de geel-blauwen die na rust vier keer wisten te scoren en met de goal van Adewoye in de eerste helft erbij wist RKC met een overtuigende score van 5-2 te winnen van Excelsior.

RKC stond na de overwinning op Excelsior op plek 8 in de Eredivisie met 6 punten. Op 11 september stond het Brabands onderonsje tegen PSV op het programma. RKC Waalwijk bood dapper weerstand, maar moest uiteindelijk toch de drie punten laten aan PSV. De geel-blauwen leken af te stevenen op een goed resultaat in de Lichtstad, nadat het verdedigend de zaakjes uitstekend op orde had. Echter, een overtreding in minuut 96 van de ingevallen Hans Mulder gooide roet in het eten. Cody Gakpo benutte de gegeven strafschop en zo ging de ploeg van Ruud van Nistelrooy er met drie punten vandoor.

RKC Waalwijk loopt in slotfase ver weg bij SC Cambuur
Een week later had de ploeg uit Waalwijk de kans om het bittere gevoel na de wedstrijd tegen PSV weg te poetsen en dat deden de geel-blauwen op spectaculaire wijze. Het werd namelijk 5-1 voor de ploeg van Joseph Oosting. Het geduld van de supporters werd heel lang op de proef gesteld, maar werd uiteindelijk op een laat doelpuntenfestijn getrakteerd.

Het was een wedstrijd met alles erop en eraan. SC Cambuur kon namelijk vanaf minuut acht al met tien man verder, nadat Hoedemakers een rode kaart te zien kreeg van scheidsrechter Van der Eijk. Dat belemmerde in de beginfase van de wedstrijd Cambuur echter niet, want via Jacobs kwam de ploeg uit Friesland brutaal op voorsprong.

Daarna sloeg echter alles om. De scheidsrechter van dienst werd namelijk na een half uur naar de kant gehaald door VAR Bas Nijhuis, voor een vermeende handsbal van doelpuntenmaker Jacobs. Van der Eijk had genoeg gezien en legde de bal op de stip, wat resulteerde in een furieuze Cambuur-trainer Henk de Jong. De scheidsrechter was niet van zijn scheldkanonnade gediend en stuurde de trainer richting de tribune. De penalty werd benut door RKC-spits Michiel Kramer. Het ging voor Cambuur van kwaad tot erger, toen ook Alex Bangura vroegtijdig kon gaan douchen nadat hij een rode kaart kreeg. De ploegen konden in de rust even tot bedaren komen, met een 1-1 ruststand.

In de tweede helft was het aan RKC om snel de Friese muur te doorbreken en de wedstrijd in het slot te gooien. Dat deden ze niet. Tot minuut 77 kwamen de Waalwijkers er ondanks vele doelpogingen niet doorheen. Maar door een eigen doelpunt van verdediger Tol kwam RKC op een 2-1 voorsprong. De laatste tien minuten waren een ware speeltuin voor de ploeg van Joseph Oosting. Er werd nog gescoord door Bakkali, Bel Hassani en Kramer.

De krachtmeting van de twee verrassingen in het linkerrijtje
Op 2 oktober 2022 kreeg RKC voor de derde keer dit seizoen een ploeg uit Rotterdam op bezoek, dit keer was het de beurt aan Sparta. De ploeg die samen met RKC het dit seizoen verrassend goed doet en zich samen bevinden in het linkerrijtje. De ploeg van Joseph Oosting pakte in het eerste kwartier tegen de Spangenaren al de voorsprong. De boomlange RKC-spits Michiel Kramer kopte na een piekfijne voorzet van Bel Hassani namelijk de 1-0 tegen de touwen. Na dat doelpunt echter, werd Sparta gevaarlijker en gevaarlijker, wat uiteindelijk in minuut 35 resulteerde in de 1-1, gemaakt door Verschueren. Voor RKC kwam de rust als geroepen, want de geel-blauwen hadden het zwaar met de formatie van Maurice Steijn.

Die vijftien minuten pauze heeft Oosting goed gebruikt, want RKC kwam voortvarend de kleedkamer uit. Dat betaalde zich ook uit in de score, want in minuut 60 vond Bel Hassani de bal plots voor zijn voeten en ramde de dertigjarige spelmaker de 2-1 tegen de touwen. De vermakelijke wedstrijd werd twee minuten later stilgelegd na een smerige overtreding van Sparta-rechtsachter Sharundy Sambo, die van scheidsrechter Oostrom mocht inrukken. De uitgelezen mogelijkheid voor RKC om de wedstrijd in het slot te gooien zou je zeggen, maar de Kasteelheren kwamen brutaal weer op 2-2, wederom door Arno Verschueren. De Waalwijkers probeerden in de slotminuten nog de overwinning eruit te slepen, maar het net werd niet meer gevonden.

Opnieuw een mooie overwinning van RKC
Nog geen vijf dagen later mocht RKC zich klaarstomen voor een laat vrijdagavondduel in het hoge noorden, tegen FC Groningen. RKC Waalwijk wist op knappe wijze de drie punten mee te nemen naar Brabant. In een intense wedstrijd met alles erop en eraan werd het door een tweemalige bijdrage van invaller Biereth 2-3 in het voordeel van de Waalwijkers.

In minuut veertien werd al duidelijk dat de ploeg uit Groningen een geduchte tegenstander was, toen Ricardo Pepi de penalty - na een overtreding van Lutonda - binnenschoot. In minuut 36 werd Roy Kuijpers plots één tegen één tegenover de doelman gezet, maar werd in het proces naar het gras gewerkt. Ook RKC kreeg dus een penalty, met ook wederom een rode kaart voor de tegenstander. Ditmaal was het centrale verdediger Balker die vroegtijdig zijn biezen kon gaan pakken. Van den Buijs nam zijn verantwoordelijkheid en schoot de penalty tegen de touwen, om de stand op 1-1 te brengen.

Die stand bleef ook een tijd in de tweede helft op het bord, tot minuut 61. Toen vond invaller Mika Biereth via de kluts de bal voor zijn voeten en kon hij de bal in het doel werken, wat de ploeg van trainer Joseph Oosting een voorsprong opleverde. Daar kon RKC een klein kwartier van genieten, want na een schitterende combinatie wist wederom Pepi de bal in de linkerhoek te volleren. Daar bleef het echter niet bij. In minuut 80 was daar een heerlijke pass door de lucht van Bel Hassani, die Biereth werkelijk schitterend controleerde, om de keeper heen ging en de bal in het lege doel schoof.

Een mindere fase in het seizoen
Na de overwinning op Groningen stond de ploeg uit Waalwijk op een mooie zevende plek met dertien punten. RKC wist deze opmars niet voort te zetten. De ploeg speelde namelijk in een saai duel met nul doelpunten tegen Fortuna Sittard gelijk en vier dagen later werden de Waalwijkers ook nog eens uitgeschakeld in de KNVB Beker tegen De Treffers. Ook Ajax en Twente waren een maat te groot voor RKC. Tegen Ajax bood de ploeg uit Waalwijk zeker in de eerste helft dapper weerstand. Ze gingen de rust in met een prima 1-1 tussenstand, maar na rust gaf de ploeg van Schreuder gas bij en gingen de drie punten naar Amsterdam, het werd 1-4.

Laatste thuiswedstrijd voor het WK
Na van twee grote ploegen verloren te hebben was RKC erop gebrand om in het Mandemakers Stadion de eerste seizoenshelft goed af te sluiten. En dat deden de geel-blauwen door vriend en vijand te verrassen door een 3-1 overwinning te boeken tegen AZ. Goed spel en een blunderende doelman waren de voornaamste reden voor deze mooie overwinning.

RKC begon de eerste helft voortvarend, met een vroege kans voor Illias Bel Hassani, die met een verfijnd steekpassje voor het doel werd gezet, maar de bal naast mikte. Een minuut of vijf later was daar plots een scherpe voorzet van AZ-aanvaller Sugawara die de vrijstaande Karlsson bereikte, die simpel afrondde om de Alkmaarders op voorsprong te zetten. Oukili kreeg in minuut 27 de uitgelezen mogelijkheid om die achterstand recht te zetten, maar stuitte op doelman Verhulst in de één tegen één-situatie. Dat deed de doelman nog goed, maar zakte daarna helemaal door het ijs. Dat begon in minuut 32, toen hij een schuiver van Bel Hassani zo door zijn handen liet glippen, waardoor het 1-1 werd. Dat was ook de tussenstand toen beide teams gingen rusten. Die stand had overigens nog verder in het voordeel van de Waalwijkers kunnen zijn, want de geel-blauwen kregen nog twee opgelegde kansen voor rust.

Die kansenregen werd in de tweede helft vrolijk doorgezet, maar de doelman van AZ stond een aantal keer prima op zijn post. Ook AZ kreeg een aantal kansen, met onder andere Reijnders en Pavlidis. Na een aantal goede kansen aan beide kanten kwam uiteindelijk in minuut 87 pas een doelpunt. Bakkali kwam prima naar binnen en haalde hard maar zuiver uit, om via de binnenkant van de paal de bal in het doel te laten verdwijnen en RKC de voorsprong te geven. De definitieve nekslag kwam in extra tijd, na opnieuw gekluns van de goalie van AZ. Traag handelen resulteerde in Bakkali die de bal kon afpakken en vervolgens zacht in het lege doel kon tikken.

Pijnlijk einde van eerste seizoenshelft
Nadat de laatste thuiswedstrijd er een week eerder al op zat, was het nu tijd voor de uitwedstrijd naar Nijmegen tegen NEC. Voor RKC begon de dag al chaotisch, toen Etienne Vaessen zich versliep en niet deel kon nemen aan de wedstrijd. Reserve doelman Pereira mocht zodoende de honneurs als doelman waarnemen. Het zou een rampdag gaan worden.

Hoewel RKC helemaal niet slecht aan de wedstrijd begon en zelfs op voorsprong kwam door een benutte penalty van Van den Buijs, liet Bel Hassani het elftal kort daarna helemaal in de steek. Hij liet zich uitdagen door El Karouani en maakte een kopstoot-beweging richting de verdediger. Dat had de VAR ook gezien en riep arbiter Perez naar het VAR scherm. Die had zijn vonnis snel geveld en stuurde Bel Hassani met een rode kaart naar de douche.

Die klap leken de geel-blauwen prima te boven te komen, maar na een vermeende handsbal van Vurnon Anita ging de bal ook aan de andere kant op de stip. Dimata schoot overtuigend binnen en zo werd het 1-1 in minuut 38. Met die stand gingen beide ploegen aan de thee.

Standhouden lukte in de tweede helft maar vijf minuten, toen El Karouani de bal plots stuiterend voor zijn voeten vond, niet nadacht en de bal vol in de verre hoek volleerde. Vanaf dat moment ging het van kwaad tot erger voor de Waalwijkers en was er vrijwel geen houden meer aan. Pelle Clement kreeg nog wel een goede kans op de gelijkmaker, maar die werd gekeerd door Jasper Cillessen.

Toen in minuut 73 Pereira gruwelijk de fout in ging, was het einde verhaal voor RKC. De doelman liet een hoge bal door zijn handen glippen en kwam panklaar op het hoofd van Mattson terecht, die het koude kunstje afrondde en de bal in het lege doel kopte. Het rupsje wat NEC heette had nog niet genoeg en maakte in het laatste kwartier gehakt van RKC, en nog eens drie maal tot scoren kwam. Dat bracht de eindstand op maar liefst 6-1 in het voordeel van NEC.

Vooruitblik op de tweede seizoenshelft
Uit ervaring blijkt dat er bij RKC vrijwel nooit paniek is als het iets minder gaat met de club. Ook als RKC na de winterstop in een mindere fase zal belanden, zullen er geen rare blikken worden geworpen richting bepaalde spelers of de trainer. RKC heeft dit seizoen net als elk ander seizoen als doelstelling: handhaving in de Eredivisie. En alle plekken die de Waalwijkers daarboven behalen, zijn mooi meegenomen. RKC speelt zijn eerste wedstrijd na het WK op 7 januari thuis tegen Heerenveen.