De strijd tegen zwerfaval in Dongen

DONGEN - Anton Buiks is een fanatieke wandelaar uit Dongen. Hij loopt regelmatig een rondje door zijn gemeente. Niet alleen omdat hij het fijn vindt om te lopen, maar hij wil gelijk zwerfafval ophalen. En dat is hard nodig , geeft Anton aan. Iedere keer als Anton gaat lopen, irriteert hij zich aan het zwerfaval dat op straat ligt. Iedere keer komt Anton met vuilniszakken vol afval weer thuis. Een zorgwekkende situatie, noemt hij het.

"Normaal wandel ik ongeveer vijf a zes kilometer per dag en pak ik zo veel mogelijk vuil op. Helaas lukt het niet om alles op te ruimen, want de prikker kan niet alles oppakken. Vooral grotere flessen en blikjes zijn een probleem voor de kleine grijper die ik heb. Daarnaast ligt er in Dongen gewoon te veel rommel op straat om mee te nemen ", laat Anton weten. Op het begin liep Anton nog alleen en leek het een eenzame strijd te worden, totdat de app HelemaalGroen de uitkomst bood.

HelemaalGroen app

De app van HelemaalGroen maakt op een kaart direct zichtbaar waar iemand zwerfvuil heeft geraapt. En dat motiveert ook anderen die actief zijn in dat gebied. “Ik hoop dat er veel meer mensen helpen om het afval op te pakken, want het is echt een groot probleem. Ik weet wel dat sinds februari meer mensen zwerfafval oprapen.” Dit komt volgens Anton omdat de app pas in februari 2021 gelanceerd werd.

Op de app is precies te zien wie waar gelopen heeft (hierboven zie je een van de rondes van Anton). En dat is best wel leuk volgens Anton, want vaak lopen mensen dezelfde ronde. Door middel van de app maak je makkelijk contact met andere personen die ook afval oprapen. “Op een bepaald moment ben ik een andere route gaan lopen en ben ik op die manier in contact gekomen met mensen die ook afval opraapte. Dat is echt heel tof. Ik weet niet precies hoeveel kilo afval ik ophaal, maar het zijn iedere keer weer meer dan twee volle vuilniszakken. Vooral plastic en papier zijn populair om weg te gooien”, geeft Anton aan.

Positieve reacties

Anton krijgt veel positieve reacties op het ophalen van het afval. "Mensen vinden het heel goed dat ik het doe. Vaak krijg ik ook een duimpje omhoog van mensen die langslopen. Helaas ga ik het nooit helemaal schoonkrijgen, want mensen gooien hun afval toch wel weg op straat. Zeker als het er al ergens ligt, dan gooien ze het er gewoon bij.”

Volgens Anton heeft dat te maken met de gemakzuchtigheid en luiheid van de mensen. “Het is makkelijker om afval ergens willekeurig weg te gooien dan een prullenbak zoeken en het daar ingooien. Dat is toch weer een paar meter lopen hé, “lacht Anton, die het vaak ziet gebeuren dat mensen ergens hun afval dumpen. “Ik kan er niks van zeggen, omdat die mensen al vaak te ver weg zijn.”

Deel dit bericht met je vrienden!