Directeur van het Schoenenkwartier: ‘We hebben goud in handen’

WAALWIJK - Tijdens de raadsvergadering op donderdag 19 juni konden inwoners meepraten over de kadernota 2026 in de gemeente Waalwijk. In de kadernota presenteert het college van burgemeester en wethouders (de financiële) voorstellen voor volgend jaar. De kadernota is dan ook het belangrijkste document van het jaar.

Reacties inwoners

De insprekers krijgen drie minuten om hun inbreng te geven en daarna hebben raadsleden/fractievolgers de mogelijkheid om verhelderende vragen te stellen. Na afloop van de gespreksavond ontvangen de insprekers een digitaal feedbackformulier. Hierin kunnen ze aangeven hoe ze de avond hebben ervaren en wat ze nog anders zouden willen. Na deze gespreksavond volgt twee weken later de besluitvormende agenda. Als het definitieve besluit is genomen dan stuurt de griffie een terugkoppeling naar de insprekers. Dit vertelde de communicatieadviseur van de gemeente aan Langstraat Media.

Insprekers Schoenenkwartier

Foto: Schoenenkwartier

Deze avond waren er vier insprekers namens het Schoenenkwartier. Zo was er een inspreker namens de Raad van Toezicht, de Vrijwilligersraad en Stichting Vrienden van het Schoenenkwartier. Als laatste was Directeur-bestuurder Rinske Jurgens aanwezig om te praten over de toekomst van het Schoenenkwartier.

Inspreker namens Stichting Vrienden: 'Een goed cultuuraanbod is een aantrekkingskracht voor elke gemeente. Als ik het gastenboek opensla en spreek met de bezoekers dan bevestigt dat, dat zij het Schoenenkwartier een uniek en verassend museum vinden. Het overtreft de verwachtingen van de mensen.' De inspreker sloot af met een pleidooi richting de gemeente: 'We hebben in Waalwijk iets moois in handen, met het schoenenkwartier als trekker. We gaan er vanuit dat de beleidsvisie als cultuur ondernemende gemeente de leidraad heeft.' Een inspreker namens de Vrijwilligersraad licht verder toe: 'Wij hebben 83 vrijwilligers in ons museum die hier graag werken. 86 procent van de vrijwilliger is 65 of ouder.' Hij geeft aan dat het museum een meerwaarde heeft voor de vrijwilligers op verschillende vlakken in hun leven, zoals op sociaal gebied.

De Directeur-bestuurder van het Schoenenkwartier ging net als de inspreker van de Raad van Toezicht verder over de toekomst van het Schoenenkwartier. Ze zeggen vooral dat ze willen dat het museum een nog grotere rol gaat spelen in Nederland als nationaal schoenmuseum. Hier hebben ze de gemeente hard bij nodig. Met deze insprekers hopen ze dan ook op meer draagvlak van de gemeente, zodat de toekomst van het Schoenenkwartier stevig staat.

De verschillende partijen in de gemeente vonden het verhaal van de insprekers zeer positief. Er werd vanuit de raad dan ook met interesse geluisterd naar de insprekers. Wel had Johan van Hest van Lokaal Belang een vraag aan de Directeur-bestuurder. 'Wat gaat u doen om de inwoners meer te laten komen en te laten blijven komen naar het museum?' Hierop antwoorde ze dat elke inwoner van Waalwijk welkom is en het DNA van de Waalwijker het onderwerp is van het museum. Ook is hierbij de startsubsidie erg belangrijk. Zo heeft niemand bij het opstellen van de exploitatieberekening rekening gehouden met een coronacrisis, een energiecrisis en inflatie. Daardoor is deze subsidie voor de komende jaren.

In een telefoongesprek met Langstraat media blikt Rinske Jurgens kort terug op de avond.

'U vertelde tijdens de raadsvergadering vorig jaar dat u naar een museum in Bilbao was geweest. Wat wilde u daarmee vertellen aan de raad?'

'Ik zie zelf dat we goud in handen hebben. Het schoenenkwartier vertegenwoordigt het DNA van alle Waalwijkers. Ook zitten we op een mooie plek midden in het centrum. Wat ik in Bilbao zag, was dat de meeste mensen echt naar Bilbao gingen voor dat ene museum. Ik hoop dat we in de toekomst het Schoenenkwartier naar het niveau van Bilbao kunnen tillen. En hierbij hebben wij de hulp van de gemeente nodig.'

'Wat wilde u meegeven aan de raad?'

'Wat ik wilde meegeven was dat we de subsidie echt nodig hebben voor onze vaste kosten. Ook vind ik het thema 'bereikbaarheid' heel belangrijk. Zo is er bijvoorbeeld geen snelle busverbinding, geen bewegwijzering of een invalideparkeerplaats in de buurt. Wij hopen dat we door een aantal aanpassingen de bereikbaarheid en de toegankelijkheid van ons museum kunnen vergroten.'

Besluitvorming

Op donderdag 3 juli debatteert en besluit de gemeenteraad over de kadernota 2026. Hierbij neemt de raad de inbreng vanuit deelnemers aan de gespreksavond mee.