Finalisten ‘Beste Aardbeienslof 2024’ bekend: ‘meedoen om te winnen’

DE LANGSTRAAT - Kwaliteitslabel Prestige Fruit riep dit voorjaar bakkers en patissiers door heel Nederland op om hun creativiteit los te laten op een van de meest traditionele bakkerijrecepten: de aardbeienslof. Ruim negentig deelnemers meldden zich aan. Zij konden hun eigen aardbeienslof tijdens een van de vier voorrondes laten beoordelen.

Inmiddels zijn de vijftien finalisten bekend gemaakt door de vakjury. Het is het derde jaar op rij dat bakkers en patissiers strijden om de titel 'De Beste Aardbeienslof van Nederland 2024'. Dit jaar is de competitie groter dan ooit. Tijdens de voorrondes zijn de aardbeiensloffen onder andere beoordeeld op smaak, uitvoering en originaliteit.

Onderscheiden van anderen
Vijf van de genomineerde bakkers komen uit Noord-Brabant, waarvan drie uit de Langstraat. Een van de genomineerden is Giel Vermeulen, van Bakkertje Deeg uit Heusden. Giel vertelt dat hun aardbeienslof veel verschillende onderdelen heeft. "Voor de wedstrijd heb ik een aardbeienslof ingeleverd met aardbei-passievrucht spijs, mango- en passiebavaroise en een witte chocolade vanille Chantilly." Volgens Giel kunnen ze zich door de verschillende smaken als bakkerij goed onderscheiden. "We zijn bewust niet heel gek gaan doen met bepaalde smaken. Als we deze titel winnen hopen we ook echt wel dat mensen de aardbeienslof kopen."

Ook bakkerij Piekfijn uit Kaatsheuvel is genomineerd voor deze titel. Bakker Stijn van Efferen vertelt dat ze een speciale aardbeienslof ontwikkeld hebben. "Door er een eigen draai aan te geven hebben we een eigen smakencombinatie gecreëerd." Stijn legt uit dat de aardbeienslof van bakkerij Piekfijn een een bodem van spijs en gele room heeft, met daarover aardbeien- en frambozencremeux. De rand bestaat uit Zwitserse room met daarop de aardbeien.

Puzzelen
Ben van Haren, bakker bij Bakker Pim, legt uit dat hun aardbeienslof nog niet te koop lag in de winkel. "We hebben de slagroom op smaak gemaakt met verveine kruiden. Die kruidensoort gaat heel goed samen met de smaak van aardbeien. Dat maakt de aardbeienslof erg uniek." Voor de bodem heeft de bakkerij het oude recept verbeterd. "Door de komst van zo'n wedstrijd, kun je jezelf een spiegel voorhouden. Op die manier is de bodem van onze aardbeienslof nog lekkerder geworden." Ben legt uit dat de bakkerij eerst zelf heeft gepuzzeld met de smaken om zo een goede smaakbalans te vinden. "Het personeel is erg trots, het is altijd leuk om mee te doen aan wedstrijdjes." De jury geeft aan dat ze bakkers met lef belangrijk vinden. De aardbei en originele sloffenbodem mogen echter niet overschaduwd worden. De aardbeien moeten er aantrekkelijk uitzien en dieprood van kleur zijn. De finale staat gepland op 16 september. Giel Vermeulen vertelt dat hij erg veel zin heeft in de finale, "je doet natuurlijk mee om te winnen, niet voor de gezelligheid."