G-team voor mensen met beperking RWB tekent bij KNVB: ‘Iedereen moet kunnen voetballen’

WAALWIJK – RWB Waalwijk heeft een team bestaande uit mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Het zogeheten G-team is begin 2020 opgericht en is sindsdien zo sterk gegroeid dat het nu zelfs een contract heeft getekend om volgend jaar aan een officiële competitie mee te doen. “Het is heel tof dat we genoeg spelers hebben om mee te kunnen doen aan de competitie”, vertelt RWB voorzitter Bas Bruurmijn. “Maar we willen nog meer mensen vinden voor het G-team en zo door blijven groeien.”

Voetbal voor iedereen
Het idee om een voetbalteam te beginnen voor mensen met een beperking begon eind 2019. Een jongen met een beperking kwam destijds langs bij de voetbalclub. Hij was een bekende van Bruurmijn en de twee raakten aan de praat. “Hij vertelde dat hij graag eens mee zou willen spelen”, vertelt de voorzitter. “Ik moest hem toen vertellen dat we eigenlijk geen ploeg hadden waar hij mee zou kunnen doen. Dat was jammer, want ik vind dat iedereen moet kunnen voetballen als ze dat zouden willen.”

Na dit gesprek liet het idee van een voetbalteam voor mensen met een beperking Bas niet meer los. Hij ging binnen RWB zoeken naar mensen die eventueel zo’n team zou kunnen trainen. Daarnaast ging hij peilen of er animo was voor het potentiële nieuwe team. “Toen ik merkte dat er meer mensen met een beperking graag wilde voetballen, maar dit niet konden door hun beperking wist ik het zeker. Er moest een voetbalteam voor deze mensen komen.”

In maart 2020 was het dan zo ver, men kon zich aan gaan melden voor het G-team. De aanmeldingen kwamen binnen druppelen en begin april had RWB genoeg aanmeldingen om met het team te gaan trainen. De eerste trainingen waren met zes spelers, maar ondertussen heeft de ploeg elf leden. Omdat wedstrijden zeven tegen zeven worden gespeeld is dit genoeg om met de KNVB-competitie mee te doen. Op 16 april 2022 tekende trainer Kees van Giessen een contract om mee te gaan doen.

KNVB
Het G-team traint op woensdag en zaterdag. Wedstrijden worden nu nog door RWB geregeld en worden hierdoor onregelmatig gehouden. “Daar komt volgend jaar verschil in, omdat de wedstrijden dan door de KNVB geregeld worden. We gaan dan waarschijnlijk regelmatiger een wedstrijd op zaterdag spelen. Om alvast aan dat ritme te wennen trainen we nu op zaterdag.”

Trainingen zijn voor voetballers met of zonder een beperking niet heel verschillend. “We moeten er natuurlijk rekening mee houden dat we het niveau aanpassen op dat van de spelers met een beperking. Maar wat we tijdens de trainingen doen, is in essentie hetzelfde als bij teams voor mensen zonder beperking.”

Competitief en recreatief
Het team is sinds zijn oprichting sterk gegroeid en RWB denkt dat deze groei zich door zal zetten in de toekomst. “We hebben sinds de oprichting van de ploeg twee keer stilgelegen door corona. Ik denk dat als we een jaar vol trainen en wedstrijden spelen steeds meer spelers zich zullen melden. Op een gegeven moment hoop ik twee G-teams te kunnen hebben: één competitief team en één recreatief team.”

“Het competitieve team dat we nu hebben, wordt ook steeds professioneler. We hebben een sponsor gevonden in Zwaluwen Jeugd Actie en hopen volgend jaar in eigen tenues te kunnen spelen”, vertelt Bruurmijn. “Als mensen ook mee zouden willen doen, kunnen ze onze club mailen of gezellig langskomen tijdens een training. We trainen elke woensdagavond tussen half acht en half negen.”

Deel dit bericht met je vrienden!