Geen excuses meer voor het Nederlands Elftal

QATAR - Het Nederlands Elftal heeft progressie naar de knock-out fase onnodig moeilijk gemaakt. Na een inspiratieloos gelijkspel tegen Ecuador, moet er gewonnen worden tegen Qatar om met de groepswinst aan de haal te gaan. Nederland heeft aan een gelijkspel tegen de Qatarezen ook genoeg om door te gaan, maar dan kan Ecuador of Senegal nog over Oranje heen.

Pijnlijke realiteitscheck
Nog even een snelle terugblik op afgelopen vrijdag. Na een spetterende opening, waarin Cody Gakpo op schitterende wijze de wedstrijd openbrak, zakte de elf van Louis van Gaal gigantisch door de hoeven. Een combinatie van matige inzet, onnodig balverlies en het niet kunnen tippen aan de gretigheid van de tegenstander, resulteerde uiteindelijk in dit gelijke spel. Dat had veel erger kunnen uitpakken, maar doelman Noppert en de lat waren een sta in de weg voor de Zuid-Amerikanen van Ecuador. Het niet kort op de man verdedigen van Virgil van Dijk bij de 1-1 was misschien wel de hele wedstrijd samengevat. Geen scherpte, geen strijd, en veel voorspelbaarheid. Ook de invallers in de vorm van onder andere Depay en Weghorst konden de wedstrijd niet naar zich toe trekken. De enige spelers die zich redelijk staande hielden waren Nathan Ake en Cody Gakpo. Timber speelde ook een degelijke eerste helft, maar zijn balverlies leidde uiteindelijk tot de 1-1.

Elftal heeft flair nodig
Hoe kan Van Gaal ervoor zorgen dat tegen Qatar niet hetzelfde probleem voorkomt? Dat zou bijvoorbeeld kunnen door hard op te treden, en niet leverende spelers te laten beginnen op de bank. Een goed voorbeeld daarvan is Steven Bergwijn. De Ajax-aanvaller worstelt al weken met zijn vorm en ook bij het Nederlands Elftal komt de 25-jarige geboren Amsterdammer niet uit de verf. De roep om meer flair en een beetje bravoure wordt alsmaar groter. Spelers als Xavi Simons en Noa Lang zijn dat soort spelers, die allebei met hun acties en wendbaarheid een wedstrijd helemaal kunnen laten kantelen. Of de bondscoach daarvoor kiest tegen Qatar, is afwachten.

Normaal gesproken 'gewoon' winst
Realistisch gezien heeft Nederland de twee talenten tegen Qatar niet nodig en zou het met de elf die tegen Ecuador aan de wedstrijd begonnen, met twee vingers in de neus moeten kunnen winnen. De nummer laatst van de FIFA ranglijst kon tegen Ecuador en Senegal al geen vuist maken en werd door beide landen volledig overlopen. Aan Nederland de taak om de wedstrijd vroeg in het slot te gooien, om het gastland niet het idee te geven dat er wat te halen valt. Straks wordt er al om 16.00 uur afgetrapt.

 

Deel dit bericht met je vrienden!