Gemeente Loon op Zand kiest voor nieuwe zorgvisie

LOON OP ZAND - De druk op de zorg loopt flink op in Nederland: de vraag naar (jeugd)hulp blijft stijgen, de bevolking vergrijst, en er is een structureel tekort aan zorgpersoneel. Dit vraagt volgens de gemeente Loon op Zand om een systeemverandering. Op donderdag 15 mei stelt de raad daarom een nieuwe visie vast die een koerswijziging moet inluiden: ‘Van toegang verlenen naar zelf ondersteunen’. 

“We moeten het systeem anders inrichten,” vertelt wethouder Cors Zijlmans. “Dit is nodig omdat de beroepsbevolking in zijn geheel krimpt, en vooral in de zorgsector is een groot tekort aan personeel.’’ Hij benadrukt dat het doel - niet alleen - is om oplopende kosten te beteugelen, maar ook om de zorg toekomstbestendig te maken. 

Met de visie ‘Van toegang verlenen naar zelf ondersteunen’ wil de gemeente de zorg toekomstbestendig maken door in te zetten op preventie, eigen regie van inwoners en het versterken van de sociale samenhang binnen de gemeenschap.

Inwoners met een hulpaanvraag kunnen terecht bij het zorgloket van de gemeente. Als zij professionele hulp nodig hebben, blijven zij die gewoon krijgen. Wat verandert, is de manier waarop wordt gekeken naar passende ondersteuning. De gemeente is namelijk gestart met de pilot Sterk Lokaal Team. Het Sterk Lokaal Team beoordeelt per hulpaanvraag wat het beste past bij iemands situatie: dat kan professionele hulp zijn, maar het kan ook ondersteuning vanuit het sociale netwerk of vrijwilligers zijn. Blijkt dat niet voldoende, dan wordt alsnog opgeschaald. Het doel is volgens Zijlmans zeker niet om zorg te beperken, maar om sneller en effectiever te helpen en daarmee de druk op de zorg te verlichten. 

Sterke Gemeenschap
Een belangrijk onderdeel van de visie is het concept van de 'Sterke Gemeenschap', waarbij inwoners worden gestimuleerd om naar elkaar om te kijken en elkaar te ondersteunen. Dit moet leiden tot een samenleving waarin mensen meer gebruik maken van hun sociale netwerk en minder snel afhankelijk zijn van professionele zorg. “Het zou mooi zijn als mensen wat meer op elkaar passen, iets voor elkaar doen. Zie je dat het niet goed gaat met je buurman of buurvrouw? Vraag hem of haar dan hoe je kunt helpen of meld het bij het Zorgloket’’, vertelt wethouder Marc Budel.

De nieuwe visie borduurt voort op een beweging die al eerder in gang is gezet. In de gemeente Loon op Zand bestaan namelijk al vormen van lokale samenwerking waarin hulpvraag en hulpaanbod met elkaar worden verbonden. Denk aan wijkteams, Loon op Zand Voor Elkaar en Klussen en Diensten Centraal. 

Financiële bezuinigingen spelen voor een deel mee, maar dit is niet de hoofdreden, aldus de gemeente. De volgende stap is de implementatie van de visie. Inmiddels is de pilot Sterke Lokale Teams gestart, waarin de nieuwe aanpak in de praktijk wordt getest.  Hoe de aanpak er concreet uit zal gaan zien, zal de komende periode duidelijk worden. Aanstaande donderdag 15 mei zal in de raadsvergadering de visie worden vastgesteld.