Heemkundekring de Ketsheuvel wil historische Duitse kelder redden

KAATSHEUVEL - Onlangs werd in Kaatsheuvel rond het terrein van de Efteling een oude Duitse kelder gevonden. De Efteling heeft plannen om het park uit te breiden en vindt dat deze archeologische vondst hen belemmert in deze uitbreiding. Zij willen de vondst dan ook verwijderen en de Efteling heeft daar als eigenaar van de grond volgens wethouder Tess van de Wiel van Loon op Zand ook recht op. Heemkundekring de Ketsheuvel wil hier echter een stokje voor steken en pleit voor behoud van de vondst.

Archeologische vondst
Volgens Kees Grootswagers van Heemkundekring De Ketsheuvel is de recente vondst van aanzienlijke historische waarde vooral van belang voor de regio. "Hier in de regio zijn er niet veel monumenten die nog stammen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat we deze kelder hebben gevonden, is heel bijzonder," zegt Grootswagers. De ontdekking betreft een oud munitiedepot van de Duitsers dat destijds munitie leverde voor vliegveld Gilze-Rijen. Het depot lag op enige afstand om te voorkomen dat bij een bombardement op het vliegveld ook meteen alle munitie verloren zou gaan. In vroegere tijden bevonden zich bij het munitiedepot tientallen bunkers en zelfs een zwembad. Hoewel bijna 80 jaar na het einde van de oorlog weinig hiervan over is, gelooft Grootswagers dat er genoeg rest om als monument te dienen. Onlangs heeft de Heemkundekring een verzoek ingediend voor monumentenstatus.

Historische waarde
"Het behoud van het munitiedepot is belangrijk voor het gebied; het vertelt veel over de infrastructuur," zegt Kees. Volgens hem geeft het een deel van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog weer. Kinderen uit de regio kunnen er volgens hem ook veel van leren. "Veel mensen van de jongere generatie zullen na verloop van tijd de Tweede Wereldoorlog vergeten; kinderen dienen hun geschiedenis te kennen. Ik denk dat dit bijdraagt aan hun kennis over de oorlog waarin veel ouders of grootouders hebben gezeten." Daarom kun je deze kinderen bijvoorbeeld dit munitiedepot laten zien, zodat ook zij een beeld krijgen van hoe het eruitziet en ze niet alles alleen maar uit verhalen kennen.

Aanvraag
Het munitiedepot in Kaatsheuvel is een van de weinige munitiedepots in Nederland het zijn er namelijk maar acht wat het nog bijzonderder maakt. De Ketsheuvel nam onlangs contact op met de Rijkdienst om van het depot cultureel erfgoed te maken. Zij staan hier niet onwelwillend over. In de strijd om het een monument te maken werkt De Ketsheuvel samen met de stichting Menno van Coehoorn. Deze stichting richt zich op het behoud en de revitalisering van historische vestingwerken en militair erfgoed. Het depot ligt aan de rand van de Efteling richting het Zuiden van het park en ligt volgens Kees niet in de weg voor de Efteling. '' Over het algemeen word het park daar niet uitgebreid en zou het dus niet perse weg hoeven, het hoeft niet eens zichtbaar te zijn''. In gesprek met de Efteling zelf is De Ketsheuvel niet, maar Kees sluit niet uit dat de gemeente Loon op Zand wel in gesprek zal gaan met de Efteling. Wanneer de gemeente uitspraak doet is nog niet bekend.

Deel dit bericht met je vrienden!