Herdenking bevrijding en stadhuisramp in Heusden

HEUSDEN - Op vrijdag 4 november 2022 staat Heusden zoals elk jaar stil bij twee oorlogsgebeurtenissen in de gemeente: de Bevrijding en de Stadhuisramp.

Om 14.00 uur vindt de herdenking van de bevrijding plaats bij het pijlmonument ter hoogte van de Steegerf in Drunen. Dit is de locatie waar op 4 november 1944 de bevrijding van het grondgebied van de huidige gemeente Heusden startte. Dit begon met een oversteek van het kanaal door de Schotse bevrijders. Leerlingen van OBS JongLeren zijn bij de herdenking aanwezig. Zij adopteren het pijlmonument. Dit betekent dat ze de zorg voor het monument op zich nemen én het verhaal achter het gedenkteken delen met anderen.

Om 19.00 uur start de herdenking van de stadhuisramp bij de Catharijnekerk in Heusden. Na afloop van de bijeenkomst in de kerk is er een stille tocht naar het Bezoekerscentrum. Om 20.00 uur worden hier 134 kaarsen geplaatst. Voor elk slachtoffer van deze ramp één. In de nacht van 4 op 5 november 1944 kwamen zij hier om het leven nadat de Duitsers de toren van het stadhuis opbliezen. Hierin schuilden de slachtoffers tegen het oorlogsgeweld.

Deel dit bericht met je vrienden!