HEUSDEN - De gemeente Heusden krijgt er steeds meer autobedrijven bij. In eerste instantie niet heel bijzonder, maar bij een flink aantal van die bedrijven is weinig aanloop of lijkt de autovoorraad nauwelijks te wisselen volgens de gemeente. Dat is voor hen genoeg reden om opnieuw onderzoek te doen naar de autobranche, ook omdat omwonenden twijfels hebben over de zaken die plaatsvinden bij autobedrijven.
Eerdere onderzoeken
Heusden voerde al eerder controles uit bij autobedrijven. Begin 2018 bleek bij acht autobedrijven in de omgeving Drunen en Nieuwkuijk het nodige mis. Zo was sprake van onder meer illegale bewoning door arbeidsmigranten, opslag van materialen voor growshops en van milieuovertredingen. In oktober 2019 werden in Drunen materialen aangetroffen voor een hennepkwekerij, nam de politie een nepwapen in beslag en werden verlopen handelaarskentekenplaten gevonden.
De verdachte autobedrijven zitten vaak op oude industrieterreinen in Heusden. Dat komt omdat er weinig tot geen (camera)beveiliging aanwezig is op de terreinen. Volgens burgemeester Willemijn van Hees is een verdacht bedrijf wel te herkennen. "Vaak zien het pand en de perkjes eromheen er rommelig uit. En als je een bedrijf checkt en je ziet dat er nog een aantal milieudelicten openstaan, dan ga je extra twijfelen", zegt de burgemeester. "Overigens kan elk bedrijf wel een keer een milieuregel overtreden, maar als het vaker gebeurt, dan zet je hier wel vraagtekens bij."
Fieldlabexperiment met Tilburg University
Om het eerdere onderzoek kracht bij te zetten, is de gemeente Heusden samen gaan werken met de Universiteit van Tilburg. De universiteit deed onderzoek naar verschillende aspecten in de gemeenten in De Langstraat en bij Heusden kwam daar het oplopende aantal autobedrijven uit.
"We zijn al een aantal jaar bezig om de criminaliteit in Heusden te verlagen, maar ik heb niet het idee dat we de strijd aan het winnen zijn", geeft burgemeester Willemijn van Hees aan. Toch heeft de burgemeester (samen met de veiligheidsraad in Heusden) er wel vertrouwen in dat een gedeelte van de criminaliteit ondermijnd kan worden. Ondanks het feit dat de vorige onderzoeken resultaat opleverden, vond de gemeente het nodig om op een andere manier onderzoek te doen.
"Het doel van het fieldlabexperiment is om te kijken bij welke autobedrijven er criminele activiteiten plaatsvinden. Daarnaast onderzoeken we of andere aanpakken
tegen de criminaliteit kunnen werken. Het is altijd wel fijn om de mening van andere professionals (leraren universiteit) te hebben. Met hun inzicht kunnen we de aanpak tegen criminaliteit verbeteren", geeft een veiligheidscoördinator aan.
Resultaten onderzoek
Het zal nog wel even duren voordat het resultaat van het fieldlabexperiment bekend wordt. "We hebben nu nog geen antwoorden, daar is het echt nog te vroeg voor", geeft Van Hees aan. "We zetten vol in om te kijken naar wat de verdienmodellen van criminelen zijn. Dat moeten we wel voorzichtig doen, anders schakelen de criminelen over op een ander verdienmodel."
Er is volgens de burgemeester van Heusden nog een andere reden waarom het lang duurt voordat de resultaten binnen zijn. "Op het moment dat de resultaten binnen zijn, moeten we nog kijken naar wat juridisch mogelijk is. Dat neemt ook wel tijd in beslag", geeft Van Hees aan. Bovendien moeten de resultaten fysiek besproken worden met elkaar volgens de burgemeester. "Als we dit digitaal doen, is er een kans dat criminelen meekijken en dat is niet de bedoeling."
Criminele activiteiten
Zowel de burgemeester van Heusden als de veiligheidscoördinatoren geven aan dat de onderzoeken gedaan worden op bevindingen van inwoners. "Als zij het idee hebben dat er iets niet klopt, gaan we kijken", geeft een veiligheidscoördinator aan. Van Hees bevestigt dit: "De inwoners weten vaak wel of iets klopt of niet. Bovendien krijgen we ook verschillende verhalen te horen van omwonenden, die merken dat er een grimmige sfeer hangt bij sommige bedrijven."
De burgemeester doelt dan op gedrag van bezoekers van verdachte autobedrijven. "Een van de omwonenden sprak een bezoeker van een autobedrijf aan op iets. De bezoeker reageerde vervolgens vrij agressief op de omwonenden", zegt Van Hees. "Bovendien geven andere omwonenden aan dat er bij verschillende autobedrijven maar één of twee auto's worden verkocht die minder dan zo'n tweeduizend euro waard zijn. Het is dan wel bijzonder dat er wel veel personeel rondloopt. Dit valt omwonenden dan op en dat is voldoende reden voor ons om onderzoek te doen.
Doel van het experiment
Op dit moment kampt de gemeente Heusden met een capaciteitsprobleem bij de politie. Het doel van het fieldlabexperiment is om een gerichte oplossing te vinden om de criminaliteit in de autobranche terug te dwingen. "We hebben het de afgelopen jaren prima gedaan met onze onderzoeken, maar we denken dat er meer uit te halen is", geeft de burgemeester als afsluiter aan. "Samen met nieuwe partijen kijken we naar andere strategieën om de criminaliteit aan te pakken."