Hoe de voetbalwereld even stil was van het Etienne Vaessen-moment

WAALWIJK - Zes lange minuten waren het in het Mandemakers Stadion, toen de keeper van RKC Waalwijk, Etienne Vaessen, roerloos op het veld lag na een botsing met Brian Brobbey. Volgens het protocol vond direct reanimatie plaats, maar achteraf lag het probleem gelukkig niet bij zijn hart. "Etienne was weer bij kennis toen hij per brancard het veld af werd gedragen", zo liet algemeen directeur Frank van Mosselveld na het voorval weten. De wedstrijd werd definitief stilgelegd, mede omdat de mentale gesteldheid van de Waalwijkers het niet meer toeliet om verder te spelen. Huilend keken enkele spelers toe hoe hun vriend en collega werd weggedragen.

RKC Waalwijk stond in de 84e minuut dan wel 2-3 achter, maar had de wedstrijd redelijk onder controle toen Ajax-spits Brian Brobbey onbedoeld hard met zijn voet tegen de zijkant van het hoofd van Etienne Vaessen knalde. De keeper raakte meteen 'out' en de paniek sloeg vrijwel direct toe, toen zijn teamgenoten hem bewegingloos op zijn zij zagen liggen. De medics, niet alleen van RKC maar kort erna ook van Ajax, twijfelden geen moment en sloegen te hulp, tot bewondering van Van Mosselveld. "Grote complimenten voor de medische hulp die werd verleend." De spelers op het veld hielpen voor zover zij konden door een muur rondom de situatie te vormen. Brian Brobbey sloeg een kruisje. Een ander stond te bidden. Niet veel later kon Vaessen met een doek worden afgeschermd.

De spelers van beide teams kwamen nog een rondje applaus doen voor het publiek terwijl de keeper onderweg was naar het ziekenhuis. ESPN koos er uit respect voor om de wedstrijd te blijven uitzenden, al waren er vijf wedstrijden bezig op dat moment. De volgende dag liet de club weten dat Vaessen naar omstandigheden een goede nacht achter de rug had. "Hij zal de komende tijd in alle rust herstellen en we vragen iedereen om hem en zijn gezin hier de ruimte voor te geven."

Het is nog niet duidelijk of en wanneer de resterende zes minuten van de wedstrijd worden uitgespeeld. Dit zal volgens de KNVB in de komende dagen duidelijk worden.

Deel dit bericht met je vrienden!