DE LANGSTRAAT - Jongeren die tijdens carnaval naar de grote steden trekken. Het is een opkomende trend die zich steeds verder doorzet, met als gevolg dat het carnavalsfeest in de dorpen langzaam dreigt uit te sterven. Wat wordt er gedaan om jongeren 'in het eigen dorp' te houden?
Waarom naar de steden?
Met jongeren gaat het in dit geval om de jeugd tussen de twaalf en achttien jaar. Tussen de basisschoolleeftijd en de 'volwassenen' zit namelijk echt een gat qua carnavalsactiviteiten, dat maar moeilijk gevuld kan worden. In veel steden, zoals Waalwijk en Dongen, wordt er een kinderoptocht georganiseerd, om jeugd op jonge leeftijd carnaval in hun eigen dorp te laten ervaren. Maar daarna zijn er, totdat de jongeren achttien worden, weinig alternatieven voor de grote steden.
Daarin wordt het feest namelijk vooral buiten gevierd, waardoor iedereen welkom is en het feest heel massaal voelt. Een goede reden voor de jongeren om de grote steden op te zoeken, daar er in de eigen dorpen steeds minder wordt georganiseerd voor hun leeftijdsgroep.
Tavenu
Jongerencentrum Tavenu in Waalwijk, dat carnavalsfeesten organiseert voor jongeren tussen de twaalf en zestien jaar, zet zich al heel wat jaren in voor tienercarnaval. "Ook wij zijn van mening dat het mooi zou zijn als de jongeren in Waalwijk zouden blijven en hier hun carnaval zouden blijven vieren, maar de realiteit is ook dat de grote steden wel erg makkelijk te bereiken zijn en dat de aantrek naar deze grote steden enorm groot is", vertelt een woordvoerder.
Dit jaar vindt het feest aan de Taxandriaweg in Waalwijk op vrijdag 28 februari plaats. "We hanteren hierbij een deurbeleid, waarbij de jongeren die binnen zijn gekomen niet meer naar buiten mogen zonder toestemming van ouders of als ouders ze op komen halen aan de deur." De feesten voor deze leeftijdsgroep zijn vanzelfsprekend alcohol- en rookvrij.
SODA
SODA, dat wordt gedraaid door een aantal jongeren uit de betreffende doelgroep in Kaatsheuvel, zet zich ook in om carnaval leuk te houden voor de jeugd. "We zijn te oud voor kindercarnaval, maar te jong voor de kroeg. Dus besloten we zelf iets te organiseren." Dit jaar wordt er op vrijdag 28 februari een feest georganiseerd in de feesttent bij Bij Anton. Jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar zijn daar dan van harte welkom om een avond helemaal los te gaan.
Dongen
In Dongen zette Gentlemen of Dongen zich jarenlang in voor het jeugdcarnaval in het dorp, maar daar kwam in 2024 een einde aan. "Teruglopende bezoekersaantallen, stijgende kosten en een gebrek aan tijd voor ons als team maken dat wij ons niet meer in kunnen zetten voor de jeugd in Dongen", gaven Ruud Vonk en Jesse Verbunt, voorzittersduo en oprichters van de Gentlemen of Dongen, toen als redenen.
Het lijkt een trend die zich steeds verder door blijft zetten. Het is een feit dat er vandaag de dag minder te doen is voor de jeugd tijdens carnaval dan tientallen jaren geleden. Maar of dat een oorzaak is van de naar de steden trekkende jongeren, of juist een gevolg? Dat is een vraag waar niemand een duidelijk antwoord op lijkt te hebben.
Foto ter illustratie.