Horecaondernemers kritisch over versoepelingen

LANGSTRAAT - Horecaondernemers in De Langstraat kijken met argusogen naar de nieuwe versoepelingen die het kabinet dinsdag bekend gaat maken. Zoals het nu lijkt, stopt vanaf 25 september de anderhalvemeterregel in de horeca en bij evenementen in de culturele sector wordt een toegangsbewijs verplicht. De openingstijden van de horeca worden ook nog niet versoepeld, de horecazaken blijven tussen 00:00 uur en 06:00 uur dicht.

Jemain van Cromvoirt van Eetcafé City uit Waalwijk is erg benieuwd naar hoe de nieuwe coronaregels voor de horeca gaan uitpakken. “Door de coronapandemie zijn wij best wel wat personeel kwijtgeraakt en nu wordt ook nog van ons verwacht dat we mensen gaan controleren op een toegangsbewijs”, laat ze weten. Door de gemeente hebben wij het terras groter mogen maken, daarom zal het weggaan van de anderhalve meter geen verandering maken voor ons. We kunnen nog steeds evenveel gasten ontvangen.

Benauwde situatie
Maarten van Son van Pannenkoekenrestaurant de Financiën uit Loon op Zand is erg blij dat ze open mogen zijn: “Doordat de anderhalve meterregel verdwijnt, kunnen we binnen wel weer mensen ontvangen. We kunnen nu van de 185 zitplaatsen terug naar de oorspronkelijke 245  zitplaatsen. Dat zijn er toch weer 60 meer en daar zijn we erg blij mee.”

Niettemin is hij wel kritisch op de maatregelen. Hij vindt dat de horeca in een benauwde situatie wordt gezet. “Mensen worden nu onder lichte dwang gezet om zichzelf wel te laten vaccineren als ze naar een horecazaak willen.” Hij vindt niet dat de horeca hiervoor gebruikt mag worden. “Verwacht de regering van ons dat we straks politieagent aan de deur spelen als mensen op ons terras willen komen zitten? Waarom wordt dit niet toegepast bij supermarkten, kantoren, bouwmarkten en winkels?”

Van Son vindt dat er meer één rechte lijn getrokken moet worden. “De hele coronaperiode is dit helaas al niet het geval en wordt de horeca veelal als boosdoener weggezet terwijl die heel divers is.”

Onzeker
Een medewerker van restaurant Den Hespel (die anoniem wil blijven) uit Dongen is onzeker over hoe de nieuwe coronamaatregelen gaan uitpakken. “We vragen onszelf heel erg af of dit impact gaat hebben op de hoeveelheid klanten die wij gaan ontvangen op een dag. Mensen die niet gevaccineerd zijn, moeten zichzelf nu wel eerst laten testen voordat ze naar ons kunnen komen. Wij hebben vooral veel trouwe bezoekers, dus voor ons zal het waarschijnlijk niet nodig zijn om iemand aan de deur te hebben staan die elke keer mensen moet controleren op een toegangsbewijs.”